Geçmişten günümüze kadim alternatif tıp yöntemleri
Bilinen en eski tıp metinlerinden yer alan bazı tedavi yöntemlerinin hala kullanıldığını biliyor muydunuz? Sizler için geçmişten günümüze kadar gelen kadim tıp yöntemlerini derledik.
Giriş Tarihi: 19.02.2019
11:23
HACAMAT HANGİ GÜNLER YAPTIRILIR?
En uygun hacamat günleri hicri ayın 17, 19, 21 23'ü günleridir. Gün içerisindeki en uygun zaman ise güneşin doğuşundan sonraki 2-3 saat veya öğle vaktinden sonraki ilk 2-3 saattir.
Bel, sırt, boyun ağrıları gibi tedavi amaçlı hacamat ise her zaman uygulanabilir.
KİMLER HACAMAT YAPTIRAMAZ?
Hacamatı, 5 yaş altı çocuklar, hamileler, derin anemi hastaları, kemoterapi alanlar, organ nakli yaptıranlar, ve düşük tansiyonu olanlara yaptıramaz.
Ülkemizde hacamat, resmi yönetmeliklerde 'kupa uygulaması' olarak geçiyor ve sertifikası olan tabipler, diş tabibive tabip gözetimi altındaki sağlık mensupları uygulayabiliyor.
HACAMAT HANGİ RAHATSIZLIKLARDA YARDIMCI OLUR?
Sırt ağrısı, stres baş ağrısı, migren, astım, bronşit, hiperkinetik kalp hastalığı, dolaşım sistemi bozukluklarında, bel, sırt, boyun ağrıları gibi çeşitli hastalıklara yardımcı oluyor.
Fitoterapi nedir?
Bitkilerle tedaviye "fitoterapi" denilir. İlk defa Fransız hekim Henri Lenclerc tarafından kullanılan fitoterapi, La Presce Medical adlı tıp dergisinde kullanıldı. Günümüzde ise fitoterapi, eczacılığın farmakognozi ana bilim dalına girer.
İBNİ SİNA'DAN GÜNÜMÜZE GELEN TEDAVİ
Hastalıkların tedavisinde insanlar, bitkileri en eski çağlardan beri kullandı. Bitkilerin tedavide kullanımı ile ilgili ilk yazılı belgelere M.Ö. 3000'li yıllara ait eserlerde rastlanılır. Mezopotamya bölgesindeki Sümer, Akat ve Asur gibi uygarlıklarda bitkisel ilaçlar kullanıldı. Çin ve Hint Tıbbında da bitlilerin önemli bir yeri varken İslam medeniyetinde İbn Sina ve Al Gafini'nin bitkisel tıp hakkında önemli eserleri bulunur. İbn-i Sina "El Kanun fi't tıbb" kitabında sağaltıcı bitkilerin tanıtımı ve kullanılışına geniş yer verir.