Geleceğe değer katan Sıfır Atık Projesi neden önemli?
"Sıfır Atık Projesi"ni daha önce hiç duymuş muydunuz? Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan bu proje, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan ve atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Sizler için, Sıfır Atık Projesi hakkında bilinmeyenler ve merak edilenleri derledik.
Giriş Tarihi: 06.07.2019
16:40
Güncelleme Tarihi: 17.11.2019
09:16
SIFIR ATIK SİSTEMİ NASIL KURULUR?
Sıfır atık projesini hayata geçirmek isteyen kurumlar, sıfır atık el kitabı veya sıfır atık projesi başvuru formunun nereden temin edileceğine dair bilgi sahibi olmak isteyebilir. Bu durumda öncelikle T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu Sıfır Atık Sistemi Nasıl Kurulur? başlıklı kaynaktan sistem ve yol haritası hakkında bilgi alınabilir.
1. Odak noktalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum tespiti 3. Planlama 4. İhtiyaçların belirlenmesi ve temin 5. Eğitim ve Bilinçlendirme 6. Uygulama 7. Raporlama
SIFIR ATIK PROJESİ İLE SAĞLANACAK AVANTAJLAR NELERDİR?
Verimliliğin artması,
Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların "duyarlı tüketici" duygusuna sahip olmasının sağlanması,
Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun "Çevreci" sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.
Temiz ortam kaynaklı olarak performansın ve verimliliğin arttırılması İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması.
İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması.
Tasarruf ve ekonomik kazanç sağlanması.
"Duyarlı tüketici" duygusuna sahip olunmasının sağlanması. Çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması.
PROJENİN KAZANÇLARI NELER?
Yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilir.
Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf edilebilir.
Atık camlar tekrar cam ürünlerine; plastikler elyaf ve dolgu malzemesi gibi birçok malzemeye, atık metaller ise tekrar metal ürünlerine dönüşebilir.
Organik atıklardan elde edilebilecek kompost ile topraklarımız daha verimli hale gelir.
PROJE KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
İsrafın önlenmesi, doğal kaynaklarımızın daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla sıfır atık prensibiyle yola çıkılmıştır.
Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda hem de Cumhurbaşkanlığı Külliye 'sinde uygulamaya geçilmiş olup uygulamanın tüm Türkiye'ye yayılması konusunda çalışmalara başlanmıştır.