Arama

Geleceğe değer katan Sıfır Atık Projesi neden önemli?

"Sıfır Atık Projesi"ni daha önce hiç duymuş muydunuz? Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan bu proje, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan ve atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Sizler için, Sıfır Atık Projesi hakkında bilinmeyenler ve merak edilenleri derledik.

  • 6
  • 10
HEDEFLER NELERDİR?
HEDEFLER NELERDİR?

Temiz ortam kaynaklı olarak performansın ve verimliliğin arttırılması İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması.

İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması.

Tasarruf ve ekonomik kazanç sağlanması.

"Duyarlı tüketici" duygusuna sahip olunmasının sağlanması.

Çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması.

  • 7
  • 10
PROJENİN KAZANÇLARI NELER?
PROJENİN KAZANÇLARI NELER?

Yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilir.

Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf edilebilir.

Atık camlar tekrar cam ürünlerine; plastikler elyaf ve dolgu malzemesi gibi birçok malzemeye, atık metaller ise tekrar metal ürünlerine dönüşebilir.

Organik atıklardan elde edilebilecek kompost ile topraklarımız daha verimli hale gelir.

  • 8
  • 10
PROJE KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
PROJE KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

İsrafın önlenmesi, doğal kaynaklarımızın daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla sıfır atık prensibiyle yola çıkılmıştır.

Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda hem de Cumhurbaşkanlığı Külliye 'sinde uygulamaya geçilmiş olup uygulamanın tüm Türkiye'ye yayılması konusunda çalışmalara başlanmıştır.

  • 9
  • 10
NASIL UYGULANIR?
NASIL UYGULANIR?

Biriktirme ekipmanları, ve tanıtım materyallerinde renk skalası uygulanır. Renklerin insanların algısı üzerinde büyük etkisi olduğundan ve uygulamada standarda erişmek adına renk skalası oluşturulmuştur. Oluşturulan renk skalasına göre;

Kâğıt-karton atıkları için mavi,

Plastik atıklar için sarı,

Cam atıklar için yeşil,

Metal atıklar için gri,

Organik atıklar için kahverengi,

Geri dönüşemeyen atıklar için siyah,

Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı,

Kovakonteynerlerde turuncu,

Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için şeffaf

Yemek artıkları için beyaz rengin kullanılması tercih edilmiştir.

  • 10
  • 10

Temin edilen biriktirme ekipmanları personellerin kolayca ulaşabileceği noktalara, uygun aralıklarla yerleştirilir. Ekipmanlara göre tasarlanmış bilgilendirme materyalleri kolay görülebilecek yerlere asılır. Atıkların toplanması ve taşınması temizlik görevlileri tarafından gerçekleştirilir. Toplanan atıklar kapaklı kurum içi taşıma araçları ile taşınır. Ayrı toplanan plastik, kağıt, cam, metal atıklar geri kazanım tesislerine gönderilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN