🌿
Rezene, 2 metre yüksekliğinde, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Mayıs - eylül aylarında çiçek açar. Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Asya, Türkiye'de ise Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Kurak yamaçlar, deniz kıyısına yakın kurumuş sulak alanlarda sıcak, bol güneşli yerleri, gübrece zengin ve bazik toprakları tercih eder. Kişniş ve dereotuyla beraber yetiştirilmemelidir. Meyvelerin koparılması yapraklanmayı arttırır.
Kullanılan kısım: Meyve, aromatik yağ
💊
Tıbbi etki: iltihap azaltıcı, mikroorganizmaların gelişmesini durdurucu, antioksidan, iştah açıcı, diüretik, karaciğer koruyucu, yatıştırıcı, metabolizmayı hızlandırıcı
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, rezenenin anne sütünü artırdığını, öksürüğe iyi geldiğini, bağırsak ve midedeki gaz şikayetini geçirdiğini belirtir.
☕
Kullanım şekli ve dozu: Rezenin meyveleri toz halinde 5-7 gramı 200, 250 veya 300 ml kaynar su içinde 5-10 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilebilir ya da soğutulup göz banyosu yapılabilir.
Rezeneyi güvenilir bir yerden almalısınız. Çünkü meyveleri arasına zehirli türler karışabilir. 2 haftadan uzun süre kullanmamalısınız. Bulantı, kusma, ışığa duyarlılık, alerjik deri reaksiyonu ve ödeme neden olabilir. Bazı antibiyotiklerle etkileşir. Havuç, kereviz gibi gıdalara alerjisi olanlar, meme ve rahim kanseri hastaları ile hormon tedavisi görenler kullanmamalıdır. Anne adayları ve emzirenler rezene çayını az kullanmalıdır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun kaleminden anne sütünü artırıcı bitkisel kürler