Arama

Geleneksel tıpta kullanılan 10 bitki

İlk çağlardan itibaren bitkiler, şifa kaynağı olarak görüldü. Öyle ki yüzyıllar boyunca, eklem iltihabından tansiyona, ses kısıklığından tümöre kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanıldı. Modern tıp ile gelişen sentetik ilaçların oldukça yıpratıcı yan etkilerinin ortaya çıkması insanların bu kadim tıbba yönelmesini sağladı. Sizler için hastalıkların tedavisinde kullanılan 10 bitkiyi derledik.

  • 6
  • 10
REZENE
REZENE

🌿

Rezene, 2 metre yüksekliğinde, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Mayıs - eylül aylarında çiçek açar. Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Asya, Türkiye'de ise Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Kurak yamaçlar, deniz kıyısına yakın kurumuş sulak alanlarda sıcak, bol güneşli yerleri, gübrece zengin ve bazik toprakları tercih eder. Kişniş ve dereotuyla beraber yetiştirilmemelidir. Meyvelerin koparılması yapraklanmayı arttırır.

Kullanılan kısım: Meyve, aromatik yağ

💊

Tıbbi etki: iltihap azaltıcı, mikroorganizmaların gelişmesini durdurucu, antioksidan, iştah açıcı, diüretik, karaciğer koruyucu, yatıştırıcı, metabolizmayı hızlandırıcı

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, rezenenin anne sütünü artırdığını, öksürüğe iyi geldiğini, bağırsak ve midedeki gaz şikayetini geçirdiğini belirtir.

Kullanım şekli ve dozu: Rezenin meyveleri toz halinde 5-7 gramı 200, 250 veya 300 ml kaynar su içinde 5-10 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilebilir ya da soğutulup göz banyosu yapılabilir.

Rezeneyi güvenilir bir yerden almalısınız. Çünkü meyveleri arasına zehirli türler karışabilir. 2 haftadan uzun süre kullanmamalısınız. Bulantı, kusma, ışığa duyarlılık, alerjik deri reaksiyonu ve ödeme neden olabilir. Bazı antibiyotiklerle etkileşir. Havuç, kereviz gibi gıdalara alerjisi olanlar, meme ve rahim kanseri hastaları ile hormon tedavisi görenler kullanmamalıdır. Anne adayları ve emzirenler rezene çayını az kullanmalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun kaleminden anne sütünü artırıcı bitkisel kürler

  • 7
  • 10
KUŞKONMAZ
KUŞKONMAZ

🌿

Avrupa, Batı Asya, Kuzeybatı Afrika'da yaygın olarak yetişen kuşkonmaz, genellikle süzek, kumlu topraklarda yetiştirilir. Sıcak iklimleri sever, ilkbaharda soğuktan hoşlanmaz. Azot, potasyum ve az miktarda fosfor içeren gübreler kullanmak yararlıdır.

Kullanılan kısım: Rizom, genç sürgün

💊

Tıbbi etki: Akne sorununu azaltıcı, bakterileri öldürücü, iltihap azaltıcı, toksik maddelerin karaciğere olan etkisini önleyici, yüksek tansiyonu normalleştirici, kanseri önleyici, sinir iltihabını önleyici, ödem giderici, tümör oluşumunu engelleyici

Kullanım şekli ve dozu: Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.

  • 8
  • 10
ASLANAĞZI
ASLANAĞZI

🌿

Çok yıllık otsu bir bitki olan aslanağzının çiçekleri, beyaz, sarı ve kırmızı, iki dudaklı, gövdenin ucuna doğru dizilidir. Tohumları ibik şeklinde uzantılıdır. Gübreli, bol güneşli ve süzek toprakları tercih eder. Kuruyan çiçeklerin koparılması, dallanmayı ve yeni çiçeklerin oluşumunu hızlandırır.

Kullanılan kısım: Çiçek, yaprak

💊

Tıbbi etki: İltihap azaltıcı, hemoroidleri tedavi edici, mideyi güçlendirici

Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi etkileri olmakla birlikte doze edilmiş bir tedavi yoktur.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun Fikriyat'ta yer alan "Karın zarında (periton)
sıvı birikimine karşı" adlı yazısına ulaşmak için tıklayın.

  • 9
  • 10
HODAN (ZENBİL ÇİÇEĞİ)
HODAN ZENBİL ÇİÇEĞİ

🌿

Türkiye'de özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişen zenbil çiçeği, beyaz ve sert sık tüylü, tek yıllık, otsu bir türdür. Mart - temmuz aylarında açan çiçekleri mavi veya pembe renkli olur. Güneşli ve açık alanları seven bitki, çok soğuk dışında hemen her iklimde yetişir. Sonbaharda çiçek açması isteniyorsa ilkbahar, ilkbaharda çiçek açması isteniyorsa sonbaharda ekilen tohumla üretilmelidir.

Kullanılan kısım: Yaprak, çiçek, tohum ve tohum yağı

💊

Tıbbi etki: Antidepresan, eklem iltihabını iyileştirici, derideki sorunları tedavi edici, spazm çözücü, kan damarlarının genişlemesini sağlayıcı, ateş düşürücü, kalbi kuvvetlendirici

Kullanım şekli: 4 gram hodan 200, 250 veya 300 ml kaynar su içinde 5-10 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilebilir. Tohumunun yağı 2-3 damla (haricen) özellikle cilt sorunlarında kullanılır. Hodan, salatalarda ya da yemeklerde pişirilerek kullanılabilir. Fakat uzun süre tüketilmemelidir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun kaleminden Reyno hastalığı ve tedavisi

  • 10
  • 10
FITIK OTU
FITIK OTU

🌿

Tüylü, çok yıllık bir tür olan fıtık otu, koyun otu olarak da adlandırılır. Türkiyede yaygın olarak yetişen bitki, gölgeli yerleri, nemli ve kireçli toprakları tercih eder.

Kullanılan kısım: Çiçekli gövde

💊

Tıbbi etki: Ağrı kesici, ses kısıklığını giderici, ishal durdurucu, antibakteriyel, iltihaplanmayı azaltıcı, virüs öldürücü, diüretik, yaranın iyileşmesine yardımcı özellikle güneş, radyasyon ve kaynar su yanıkları

Kullanım şekli: 2-4 gram arası fıtık otu, 8 saat arayla günde 3 kere demlenerek içilebilir. Fakat anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.

Çiçekli kısmı kurutulduktan sonra baharat olarak kullanılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN