Girişimci adaylarının bilmesi gereken 20 terim💡
Türkiye'de son yıllarda internetin de gelişimiyle birlikte girişimci sayısında artış yaşandı. Özellikle genç adaylar, sermaye yetersizliklerini gideren yatırımcılar sayesinde daha çok motivasyon sahibi olarak adımlarını atmaya devam etti. Girişimciliğe kapı aralamak isteyenler için bilinmesi gereken terimleri derledik.
Giriş Tarihi: 26.05.2020
14:46
Yatırım anlaşması ile ilgili ön sözleşme metnidir. 3 - 4 sayfada istenilenler özetlenir.
Kuluçka merkezleri, yeni kurulan girişimlerin hayatta kalabilmeleri için ve yardım sağlamak amaçlı kurulan iş çevreleridir. Bu merkezler henüz başlangıç aşamasında olan girişimlere ofis, mentor ve sermaye desteğinde bulunurlar.
Bu tür organizasyonlar yüzde 3-5 gibi küçük hisse payları karşılığında seçtiği girişimcilerin yatırım almasına da aracılık ederler. Bu tür ağları sağladığı imkanlara göe başlangıç aşamasında göz önünde bulundurabilirsiniz.
Yeni kurulmuş, risk taşıyan girişimlere yapılan finansal yatırımlardır. Çoğunlukla fikir halindeki girişimlere değil, uygulanmaya başlanmış girişimlere destek olurlar ve bu destek girişim halka açılana (IPO) kadar devam edebilir.
Risk sermayesi unsurları nelerdir?
Teknolojik yenilik Sermayeye katılma Yönetime katılma Uzun vadeli yatırım Küçük işletme hızlı büyüme Yüksek risk-Yüksek getiri
Yaptığınız yatırımın size geri dönüşünü gösteren bir veridir. Genelde ROI'ya göre yatırıma devam edip etmeme kararı alınır. ROI = (Yatırımdan Gelen Kazanç – Yatırım Masrafı) / Yatırım Masrafı
Yatırım getirisi nasıl hesaplanır?
YG'yi hesaplamanın bir yolu, net kârı (getiri) yatırılan miktara bölmektir:
YG = (Net Kâr / Yatırım Maliyeti) x 100
Örneğin, bir yatırımcının 1.000 lira değerinde hisse senedi satın aldığını ve iki yıl sonra bu hisse senetlerini 1.200 lira sattığını düşünelim. Bu örnekte yatırımdan elde edilen net kâr 200 TL olur.
Melek yatırımcı girişimlere genellikle hisse veya hisse senedine çevrilebilir borç karşılığı sermaye sağlayan zengin bireydir. Verilen bireysel destek ve danışmanlık sonucu, yaptıkları yatırım miktarını baz alarak girişimlerden hisse alabiliyorlar.
Türkiye'de "Melek Yatırımcı" sayısı 150-200 arasındadır.