Görme engelli bireylerin eğitimi
Özel eğitim ve sosyal destek gerektiren gruplardan biri de görme engeli olan bireylerdir. Bu bireyler kendilerine özgü eğitim materyalleri ve yöntemlerle kişiselleştirilmiş bir eğitim programına tâbi tutulurlar. Aynı zamanda toplumsal farkındalık geliştirilerek bu bireylerin hayatlarını kolaylaştırma yönünde gerek şehir planlamasında gerekse kamu binalarında iyileştirme çalışmaları yapılır. Gelin birlikte onların karanlığını aydınlatmak için üstümüze düşenlere bakalım...
Giriş Tarihi: 15.01.2023
12:23
Güncelleme Tarihi: 15.01.2023
14:24
🔶 Görme yetersizliği olan bireylerin sosyal beceriler konusunda da desteklenmesi gerekir. Çünkü sosyal olayları gözlemleyememe ya da göz, yüz ve vücut hareketlerini izleyememe, sözsüz iletişim becerilerini kuramama gibi sınırlılıkları olabilir.
🔶 Dr. Dilşad Yakut, " Tabii biz şimdi akademik ihtiyaçlardan bahsettik, ağırlıklı olarak. Ama bu bireylerimizin güçlü yanlarına da odaklanmak lazım. Belki de güçlü yanlarının üzerine giderek bireylerin bireysel gelişimine daha fazla katkıda bulunabiliriz." sözleriyle engelli bireyin kişisel beceri ve ilgi alanlarının keşfedilerek desteklenmesinin kişinin eğitimi ve gelişimi açısından ne denli önemli olduğuna değindi.
VIDEO
Görme engellilerde eğitim materyalleri
🔶 Görme engelli kişiler, özel eğitim ve desteğe ihtiyaç duyan kişilerdir. Bu kimselerin eğitimi için Braille Alfabesi kullanılır. Görme engelli kişilerin Braille öğrenmesi ve sesli kitaplardan faydalanmaları eğitimleri açısından büyük önem arz eder.
🔶 Görme engelli bireylerin kullandığı diğer eğitim materyalleri: dört işlem yapabilmek için boncuklar, kabartma klavyeler ve tabletler, içine kağıt koyup yazı yazmak için tabletler, yazı (çivi) kalemler gibi materyallerdir.
Yaşam izlerimiz: Travma
Braille alfabesi nedir?
🔶 Braille alfabesi, 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir.
🔶 İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur. Her iki kolonda üçer nokta bulunur. Noktalardan her biri altmış dört farklı kombinasyondan birini oluşturması için farklı şekillerde dizilir. Bu harfleri isimlendirmek için noktaların bulunduğu her bir pozisyon, yerlerine göre söylenir.
Görme engeli ve yetersizliği olan bireyler için tasarlanmış teknolojik araç ve gereçler:
🔶 Görme yetersizliği olan bireylerin yaşam becerilerinin kolaylaştırılması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi amacıyla kişisel olarak uyarlanmış ya da tasarlanmış araç ve gereçler, bilgisayarlar donanımları bulunur.
🔶 Yine görme yetersizliği olan veya engeli olan bireyler için renk algılayan cihazlar , bardağa su koyduğunuzda dolup dolmadığını söyleyen cihazlar, yeni yeni yaygınlaşan sesli bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, çaydanlıklar ve kumandaya bastığınızda kanalları söyleyen televizyonlar günümüzde kullanılmaktadır.
Geleceğin inşasında en etkin rol: Çocuk eğitimi
🔶 Her engel veya zor durumda olduğu gibi aile desteği insanlar için çok geliştirici bir nokta. Görme engelli bireyler için eğitimin, küçük yaşlarda başlaması oldukça önem arz eder.
🔶 Aile desteğinin hem aile açısından tutun hem de öğrenci açısından çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Görme Engelliler öğretmeni Resul Koç: "İş geciktikçe eğitim alan kişiler zorlanıyor. Çünkü yaş ilerleyince bazı şeyleri kabullenmek de biraz daha zor oluyor. Bu açıdan genelde büyük kentlerde yaşayan ailelerin çocukları çok şanslılar." diyerek cümlelerini sonlandırdı.