Grip hakkında doğru bilinen 10 yanlış
Grip, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde sık görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Uzmanlar girip, nezle, alerji ile koronavirüsün, birbirine benzer bulgularının olabileceğini ifade etti. Ancak yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığında mutlaka koronavirüs değerlendirmesi yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Peki, koronavirüs ile grip arasında fark var mı? Grip hakkında doğru bilinen 10 yanlışı derledik.
Giriş Tarihi: 26.03.2020
08:33
Güncelleme Tarihi: 26.03.2020
09:15
YANLIŞ: GRİP VE KORONAVİRÜS ARASINDA FARK YOK
DOĞRU
Bağlı olduğu virüs ailesi grubu yüzünden belirtileri soğuk algınlığı ve griple benzeşen yeni koronavirüs enfeksiyonun mevsimsel grip ya da nezle ile karıştırılması ihtimali toplumu tedirgin ediyor.. Uzmanlar, grip, nezle, alerji ile Kovid-19'da birbirine benzer bulguların olduğunu ancak yüksek ateş, kuru öksürük ve nefes darlığında mutlaka Corona virüsünden şüphelenilmesi gerektiğini söyledi.
Koronovirüsün en temel belirtileri, yüksek ateş ve kuru öksürük. Gripte ise kırıklık, halsizlik belki boğaz ağrısı olur. Koronavirüste daha hızlı bir seyir var. Grip daha yavaş ilerliyor. Ateş, öksürük geçmiyorsa, izleyen günlerde nefes darlığı da eklendiyse koronavirüs düşünebilir.
Koronavirüs halsizlik ve boğaz ağrısıyla başlıyor. Gripte ise aniden yükselen 38-40 dereceye varan ateş, halsizlik ve yorgunlukla. Grip, koronavirüsten farklı olarak çok hızlı bir şekilde belirti veriyor. Gripte ateş yükseldiğinde hemen öksürük başlamaz, akciğerleri etkilemez.
Sosyal izolasyon ne demek? Sosyal izolasyon nasıl yapılır?
YANLIŞ: SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP AYNI ŞEY
DOĞRU
Havaların bir soğuyup bir ılıklaşmasıyla pek çoğumuzda burun akıntısı, hapşırık, baş ağrısı, kırgınlık da kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Eğer sizde de bu belirtiler varsa, hemen 'grip oluyorum' diye düşünmeyin. Çünkü bunlar soğuk algınlığı belirtileri. Grip ise çok daha ağır seyreden bir rahatsızlık. İki hastalık arasındaki farkları ve hangi durumda ne yapılması gerektiğini yazımızda bulabilirsiniz. Soğuk algınlığı ve nezle aynı şey ama grip bunlardan çok farklı bir hastalık. Soğuk algınlığı ve grip virüsü tamamen farklı virüsler. Biz soğuk algınlığına grip diyoruz; oysa grip çok ağır geçebilir, çok ciddi ölümcül vakalar yaşanabilir ama soğuk algınlığı bu kadar ağır bir tabloda seyretmez.
Grip ve soğuk algınlığından korunma yöntemleri
YANLIŞ: SENEDE 4-5 KEZ GRİP OLUYORUM
DOĞRU
Toplumdaki yaygın inanışın aksine, senede 4-5 kez gribal enfeksiyon geçirilmez. Gidişatı ve tedavisi birbirinden farklı birçok solunum yolu enfeksiyonu türü var. Pnömoni (zatürre), plörezi (zatülcemp), bronşit, bronşiyolit, otit, sinüzit, larenjit, trakeit (soluk borusu enfeksiyonu), soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar griple karıştırılabiliyor. Bu nedenle 39,5-40 dereceye varan ateş, bulantı, kusma, ishal, yaygın eklem ve kas ağrısı gibi solunum sistemi dışı belirtilerde mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.
YANLIŞ: HER YIL GRİP AŞISI OLMAYA GEREK YOKTUR
DOĞRU
Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişebilmektedir ve grip aşısının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştirilmekte ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişmektedir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkili olmaktadır. Bu nedenle; eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayanlar kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer.
YANLIŞ: GRİP AŞISI %100 KORUMA SAĞLAMADIĞINDAN, AŞI OLMAMAK DAHA İYİDİR
DOĞRU
Yapılan araştırmalar grip aşısının % 89 etkili olduğunu göstermektedir. Ancak aşı olduktan sonra dahi grip hastalığına yakalanan bir hasta, hastalığı aşı olmamış bir hastadan çok daha hafif geçirecektir.,
Aşıların içerdiği virüs tipleri dünyada dolaşan virüslerle benzer ise grip aşısı çok etkilidir. İnsanlara grip aşısının işe yaramadığını düşündüren pek çok sebep vardır. Grip aşısı olmuş kişiler diğer virüslerin sebep olduğu solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir ve bunu yanlışlıkla grip zannedebilirler, grip aşısı sadece grip virüsü ile oluşturulan solunum yolu enfeksiyonunu önler. Aşı ile korunma % 70-90'dır.