Arama

Gülhane'deki kültür hazinesi 5 müze

Günümüzde mesire alanı olarak kullanılan Gülhane Parkı, köklü bir geçmişe sahip. Tanzimat Fermanı ilk kez Gülhane'de okunmuş, Osmanlı'nın ilk müzesi olan Müze-i Hümayun yine burada açılmıştı. Şehrin karmaşasını kapının önünde bıraktığınız bu mekan, tam anlamıyla bir kültür ve sanat yuvası... Doğayla iç içe olduğunuz İstanbul'un eşsiz noktasında İslam eserlerinden antik kalıntılara; edebiyattan müziğe doğru bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? İşte Gülhane'deki kültür hazinesi 5 müze…

Müzedeki en kıymetli eserler nelerdir?

"İskender Lahdi" ve "Ağlayan Kadınlar Lahdi" gibi önemli eserlere ev sahipliği yapan müze antik çağın en kıymetli eserlerini ziyaretçilere sunuyor.

📌Osman Hamdi Bey Nemrut Dağı, Myrina, Kyme ve diğer Aiolia Nekropolleri'nde ve Lagina Hekate Tapınağı'nda kazılar yapmış ve buradan gelen eserleri müzede toplamıştı.

📌Hamdi Bey, 1887-1888 yılları arasında günümüzde Lübnan'da bulunan Sayda'da yaptığı kazılar sonucunda Krallar Nekropolü'ne ulaştı ve dünyaca ünlü İskender Lahdi başta olmak üzere pek çok lahit ile İstanbul'a döndü.

📌1887 ve 1888 yılları arasında Osman Hamdi Bey tarafından yapılan Sidon (Sayda, Lübnan) Kral Nekropolü Kazısı'ndan İstanbul'a getirilen, aralarında İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Likya Lahdi, Tabnit Lahdi, gibi ihtişamlı eserlerin sergilenebilmesi için yeni bir müze binasına ihtiyaç duyuldu.

Osman Hamdi Bey'in isteği üzerine Çinili Köşk'ün karşısına dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen ve Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) olarak kurulan İstanbul Arkeoloji Müzeleri açıldı. Müze ziyarete açıldığında tarihler 13 Haziran 1891'i gösteriyordu.

Müzede bulunan eserler

📌Okeanos heykeli
📌Apollon, Milet heykeli
📌Hermes heykeli
📌Afrodit heykeli
📌Arkaik Tapınak Alınlığı, Assos Behramkale
📌Eski Yunan Sergisi
📌Siloam yazıt
📌Dua eden Meryem Ana Rölyefi
📌Roma İmparatoru II. Valentinian'ın Heykeli
📌Mari Valisi Puzur Ishtar
📌Bizans İmparatorlarının Sarkofaji Somaki Taşları
📌Kadeş Savaşı neticesinde III. Hattuşili ve Ramses-II arasında M.Ö. 1258'de imzalanan Kadeş Antlaşması'nın orijinal metni.
📌İslamî Seramikler
📌Mezopotamya Heykelleri
📌Babil Kabartmaları
📌Palmira Kabartmaları
📌Antik çağdan kalma özgürlük meşalesi

📌İstanbul Arkeoloji Müzelerinde, müzelerin kurucusu Osman Hamdi Bey'in yaşamı, müzeciliği, ressamlığı ve arkeolojik kazıları ile ilgili özel eşya, belge, büst, arkeolojik eserler ve kitapların sergilendiği Osman Hamdi Bey Salonu da bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN