Gün boyu tok tutan yiyecekler
Oruç on bir ay boyunca vücudun alıştığı yemek düzenini bozar. Vücut bu düzen bozulumu karşısında farklı reaksiyonlar gösterebilir. Lakin Ramazan ayının belli bir dönemi sonunda bedenimiz de bu değişime ayak uydurur. Uzun süren oruçlu vakitleri tok tutan besinlerle desteklemek gerekir. Zira vücut oruca alışma sürecinde zayıflayıp bitkin düşebilir. Sizler için Ramazan ayı içerisinde tüketebileceğiniz uzun süre tokluk hissi veren besinleri derledik.
Giriş Tarihi: 22.03.2023
21:44
Özellikle sahurda tüketilmesi önerilen meyveler; muz ve elmadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri en sağlıklı şekilde almaya ve tok kalmanıza yardımcı olurken gerekli vitaminlerin de alınmasını sağlarlar.Yapılan araştırmalar sonucunda yapısında triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iştahı azalttığı belirtilmiştir.
Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Meyveler doğal şeker kaynağıdır. Sahurda tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır. Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisidir.
Ramazan ayında özellikle bağırsak sağlığının korunması için kefir tüketilmesi daha sağlıklı oruç tutmayı destekleyecektir. Sahurda tüketilen bir bardak kefir hem içerdiği zengin bileşenlerle kişiyi tok tutar hem de uykuya geçişi kolaylaştırır.
Kefir sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.
Kefirin, diğer şekerli, gazlı içecekler gibi kan şekerini yükseltici etkisi bulunmuyor. Bu nedenle pankreas hücrelerinden insülin salınımı normal düzeyde gerçekleşiyor.
Kefir, hem kolay sindirilebilmesi hem de probiyotik kaynağı olarak sindirim sistemini düzenlemesi ve bağışıklık sistemini desteklemesi bakımından çeşitli hastalıklardan, vücut savunma sisteminin zayıf düşmesinden korur. Ramazan ayında öğün zamanlarının değişimi ve lifli gıdaların yetersiz tüketimiyle gelişebilen kabızlığı da probiyotik özelliğiyle engeller.
Tarçın üzerine yapılan sayısız çalışmanın sonuçları bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini göstermiştir.