Arama

Günlük hayatta bilinmesi gereken sağlık terimleri

Sağlık tanım olarak sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil; kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinde olmasını ifade eder. Günümüzde sağlık alanındaki ilerlemeler giderek artarken buna bağlı olarak tıbbi terimlerin de günlük hayattaki bilinilirliği önemli hale geldi. Bu nedenle fertlerin ve toplumun, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için bu terimlere en azından aşina olması gerekir. İşte günlük hayatta karşınıza çıkabilecek sağlık terimleri...

  • 16
  • 21
KLOSTROFOBİ
KLOSTROFOBİ

Klostrofobi, genel anlamıyla küçük bir alana ya da odaya girmenin veya kaçmanın korkusu. Birçok durum veya uyaranlar tarafından tetiklenebilir,kalabalık Asansörler,Penceresiz odalar,ve hatta dar boğaz kazaklarda dahildir. Genellikle Anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır ve bu genellikle Panik atak ile sonuçlanır.

  • 17
  • 21
KLEPTOMANİ
KLEPTOMANİ

Çalma hastalığı olarak bilinen kleptomani, dürtü kontrol bozukluğu sınıfına giren psikolojik bir rahatsızlıktır. Hem hasta hem de yakınları için ciddi sonuçlar doğuran bu hastalık, psikoterapi ve ilaç tedavileri kullanılarak kontrol edilebilir.

  • 18
  • 21
PARAMEDİKAL
PARAMEDİKAL

Bir dereceye kadar tıpla ilgili, hekimliği kısmen ilgilendiren.

  • 19
  • 21
SİNÜZİT
SİNÜZİT

Sinüzit yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir. Sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası geçmeyen koyu kıvamlı burun akıntısı/tıkanıklığı, sabaha karşı artan öksürük ve giderek artan baş-kas-eklem ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık gibi şikayetler olurken ateş de eşlik edebilir. Sinüzitte ağrı oranı yüzde 5 civarında seyreder. Sinüzitte daha ön planda olan şikâyetler, burun tıkanıklığı, sesteki bozulma, yüzde dolgunluk hissi ve burun akıntısı olarak bilinir.

Sinüzit tanısı kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik muayene, direkt grafi ve sinüs tomogrofisi yöntemleri ile konulur. Akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçer. Kronik sinüzit ise yaklaşık 3 aydan uzun sürer. Öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer sinüzit kronikleşmişse yani ilaç ile tedavi edilemiyorsa sinüzit ameliyatı gündeme gelebilir. Sinüzit tanısı konulan bir hasta uygun antibiyotikler, burun spreyleri, ağrı kesiciler ile tedaviye alınır. Alerjisi olduğu düşünülen hastalarda antialerjik ilaçlar tedaviye eklenir.

Havaların soğumasıyla ortaya çıkan kış hastalıkları

  • 20
  • 21
ZATÜRREE (PNÖMONİ)
ZATÜRREE PNÖMONİ

Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni akciğerlerin klinik ve radyolojik olarak tespit edilen inflamasyonudur. Yüksek riskli bir hastalık olan zatürre ülkemizde ölümlerde beşinci, infeksiyon hastalıklarında birinci sıradadır. Zatürre, zamanında müdahale gerçekleşmezse ölümcül olabileceği gibi, yaşam kalitesini de düşüren ateşli bir hastalıktır. Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir. Bazı pnömoni türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde sık görülür. Bu nedenle vücut direncini yüksek tutmak çok önemlidir.

Bakterilerin yol açtığı zatürre tiplerinde tedavi antibiyotikle yapılır. Ayrıca bol sıvı alımını sağlamak iyileşmeye, balgamın atılmasına yardımcı olur. Önlemek için; bebekleri ilk altı ay anne sütü ile beslemek, çocukların el ve yüzlerini sabunla yıkamak, evleri düzenli olarak havalandırarak tozdan arındırılmasını sağlamak ve çocukları dengeli besleyerek vücut direncini sağlam tutmak gerekir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN