Arama

Günümüzde unutulmuş ve yapımı az olan halk yemekleri

Yemek kültürümüzün yüzyıllar süren gelişimi, tarih boyunca yaşadığımız coğrafya ve bu coğrafyanın sunduğu malzemeler ile geniş bir mutfağımızın oluşmasını sağladı. Bugün sahip olduğumuz kültürün temelleri Osmanlı mutfağında atıldı. Ancak günümüzde çoğu yemeğimiz az yapıldığı için, unutulmaya yüz tuttu. Örneğin; baharda pamuk tarlasını kazmaya gelen işçilere verilen çorbanın isminin mırmılık olduğunu kaç kişi hatırlar? Ya da Mart ayının sonunda leyleklerin geldiği zaman yapılan ve bereket getirsin diye parça parça leyleklere atılan ekmeğin ismini kim biliyor? Sizler için günümüzde unutulmuş ve yapımı az olan halk yemeklerini derledik.

  • 6
  • 9
MIRMILIK ÇORBASI – ÇUKUROVA
MIRMILIK ÇORBASI – ÇUKUROVA

Baharda pamuk tarlasını kazmaya gelen ırgatlar için ağanın ikram ettiği bir çorbadır. İşin bitiminde bir kereye mahsus olarak verilir. Çorba ağa evinde kaynar; ırgatlar içinse daha yoksul bir çeşitlemesi yapılır. Malzemeleri; kara un, yağ ve kuru nane olan bu mırmılık çorbasının yanında taş gibi kara ekmek de katık olarak verilir.

Mırmılık çorbası tarifi: 1 bardak yeşil mercimek, 1 fincan bulgur, 1,5 litre su, 1 baş kuru soğan, 1 yemek kaşığı kuru nane, 100 gr. tereyağı, yeterince tuz, 1 adet limon.

Yapılışı: Mercimekleri bol suda yaklaşık 30 dakika haşlanır. Üzerine bulgur ve tuz ilave edilir. 30 dakika daha kaynatılır, altı kısılır. Suda bir azalma olursa kaynar suyla dengelenir. Bu arada tavada yağ eritilir, ince doğranmış soğanlar da hafifçe yedirilir ve nane ilave edilir. Bir dakika kadar kavrulur, çorbanın üzerine dökülür. Limon suyu eklenir ve bir taşım daha kaynatılır.

  • 7
  • 9
BULGUR HERLESİ, MALATYA
BULGUR HERLESİ, MALATYA

Önce su kaynatılır. Üzerine biraz bulgur konulur. Ayrı bir kapta soğuk suya un dökülür ve kaynayan çorbanın üzerine aktarılır. Piştikten sonra tavada yağla-soğan kavrulup bunun üzerine eklenir, karıştırılır, tuzu atılıp ateşten alınır.

  • 8
  • 9
EKMEK TİRİTİ (PAPARA), MALATYA
EKMEK TİRİTİ PAPARA, MALATYA

Kuşganada aş yağı eritilir. Üzerine de ekmek doğranır. Bu bir iki taşım (dalım) kaynadıktan sonra ocaktan indirilir.

  • 9
  • 9
FAKİR KELLESİ, MALATYA
FAKİR KELLESİ, MALATYA

Bol soğan halka halka kesilir. Yağda kavrulur. Soğanın üzerine su ve sarımsak koyularak ateşte kaynatılır. Üzerine ekmek doğranarak yenir.

GÜL YAPRAĞI, MALATYA

Yoğurda sarımsak dövülerek katılır. İçine ekmek doğranır. Tuzu atılır. Karıştırılıp yenir.

İLEŞEMEN, MALATYA

Su kuşganada (tencere) kaynar, biraz düğürcek bulgur atılır. Üzerine elenmiş un katılır. Ayrı bir kapta doğranan soğan, yağda kavrulur. Bu da kuşganaya eklenir ve karıştırılarak pişirilir.

Derlenen kaynak: Yemek ve Kültür Dergisi, 2005, Sayı:2

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN