Arama

Günümüzdeki sessiz tehlike: İnternet bağımlılığı

Çağımızın sessiz hastalığı olarak kabul edilen dijital bağımlılık, insanlığı tehdit etmektedir. Bireyin telefon, tablet ve bilgisayardan uzak kalamaz hale gelmesi, günün büyük bölümünü sanal dünyada geçirmesi olarak da tanımlanan internet bağımlılığına karşı en savunmasız olanlar ise çocuklardır. Peki, ebeveynler çocuklarda internet bağımlılığına karşı nasıl bir yol izlemeli? Bağımlılığı nasıl kontrol altına alabiliriz?

DİJİTAL BAĞIMLILIK FARK EDİLİR Mİ?

🔹 Zaman ile evdeki çocuklar için dijital oyunlar daha cazip hale gelmiştir. Fakat aşırıya kaçan durumlarda çocukların hem fizyolojik hem de psikolojik birçok problem yaşamasına neden olmuştur.

🔹 Oyunların televizyon, telefon, bilgisayar ve tablet gibi nerdeyse bütün teknolojik aletler ile oynanabiliyor olması, teknoloji bağımlısı çocukların oluşmasına neden olmuştur.

🔹 Gidilen her yerde teknolojik aletlere maruz kalınması ise bağımlılığın fark edilmesini zorlaştırmıştır.

🔹 Eğlence amacıyla başlayan oyun sürecinin bir süre sonra eğlence olmaktan çıkıp istek haline gelmesi bağımlılığın fark edilmesinde önemli bir göstergedir.

ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

🔹 Güncel çalışmalar, çocukların internetin risk ve sınırlılıkları konusunda savunmasız olduklarını ortaya koymaktadır.

🔹 Teknoloji bağımlılığı, dış dünya ile etkileşimin azalmasına, gerçeklikten kopuşa, içine kapanmaya, sosyal becerilerde düşüşe neden olmaktadır. Buna bağlı olarak aile, okul ve arkadaşlık ilişkileri zarar görebilmektedir.

Sosyal iletişimin zayıflaması ile beraber kişide yalnızlık ve depresyon görülebilir, motivasyon eksikliği de görülen kişilerde kaygı bozuklukları, dikkat ve konsantrasyonda düşüş gibi etkiler de sıklıkla görülmektedir.

Teknoloji Sözlüğü

DİJİTAL BAĞIMLILIĞIN SONUÇLARI

🔹 İnternet bağımlılığı, bireyin telefon, tablet ve bilgisayardan uzak kalamaz hale gelmesi günün büyük bölümünü sanal dünyada geçirmesidir. Bu bağımlılık, kişinin gerginlik ve sinirlilik gibi çeşitli yoksunluk belirtilerini yaşamasına neden olur.

🔹 Teknoloji bağımlılığı depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik sorunların yanı sıra fizyolojik olarak da kişileri olumsuz etkilemektedir. Obezite başta olmak üzere duruş ve oturuş pozisyonlarına bağlı olarak kas-iskelet sistemi hasarları ve görme bozuklukları gibi olumsuzluklara neden olmaktadır.

🔹 Teknolojinin içerisine doğan çocuklar bilgi iletişim teknolojileri ile ilgili yenilikleri ve değişimleri oldukça hızlı benimseyerek kullanıcı durumuna gelirler.

🔹 Çocuklarını korumak ve kollamakla mükellef olan anne babaların dijital dünyadaki teknolojiyle nasıl bir ilişki kurmaları gerektiği hakkında çocuklarını takip etmeleri ve risklerden korumaları önemlidir.

🔹 Başkalarının hayatlarını da sosyal medyadan takip eden çocuklar, sanal alemde olan bütün yaşamları gerçek sanma yanılgısıyla kendini değersiz hissedebilmekte ve depresyona girebilmektedir.

🔹 Ebeveynler çocuklarındaki bu rahatsızlıkları yakından takip ederlerse dijital bağımlılıklarını kolayca fark edebilir ve gereken önlemleri alabilirler.

Çağın vebası teknoloji bağımlığı hakkında bilinmesi gerekenler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN