Arama

Hafızayı güçlendirmek için ne yapmak gerekir?

Her şeyi unutmaya mı başladınız? Hafızanızın zayıflamaya başladığından şüphe mi ediyorsunuz? Modern yaşamın beraberinde getirdiği unutkanlığa karşı ''doğal besinlenme'' şifa saçıyor. Peki, hafızayı ne yaparak güçlendirebiliriz? Sizler için hafızayı güçlendiren besin ve aktiviteleri derledik.

  • 5
  • 24
YABAN MERSİNİ, BÖĞÜRTLEN VE ÇİLEK
YABAN MERSİNİ, BÖĞÜRTLEN VE ÇİLEK

Bu meyveler, beyini serbest radikal hasarından korumada etkilidirler. Bellek arttırıcı fitokimyasal olan antosiyaninden zengindirler.

Hipertansiyon oluşumunu önler: Antosiyanin pigmentinin hipertansiyona karşı koruyucu etkisi vardır. 14 yıl süren, 134 bin kadın ve 23 bin erkeğin katıldığı bir çalışmada haftada 1 çay bardağından fazla yaban mersini tüketenler hiç tüketmeyenlerle kıyaslandığında hipertansiyon oluşum riskinin yüzde 10 azaldığı saptanmıştır.

Beyin fonksiyonlarını iyileştirir: Antosiyaninler beyin merkezindeki nöronal sinyalleşmeyi arttırır. Yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca yetişkinlere günlük yaban mersini suyu tükettirilmiş ve çalışma sonunda hafıza fonksiyonlarının geliştiği saptanmıştır.

  • 6
  • 24
YUMURTA
YUMURTA

Yumurta, beyindeki hafıza bölümü için gerekli olan vitaminleri (A, D, B12, B grubu) barındırır. Beyinden sinyal alıp, gönderme için gerekli önemli bir aminoasit olan tirozini içerir böylece vücudun uyanık kalmasını sağlar.

Her sabah 1 adet haşlanmış ya da omlet şeklinde tüketilebilecek yumurta, anne sütüne eş değer proteini ile beynin gelişmesi ve hafızanın kuvvetlenmesi için oldukça önemlidir.

Vücut için protein kaynağı olan yumurta özellikle beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı olur. Yumurta, bir çeşit B vitamini olan kolin içerir. Kolin, yeni beyin hücresi üretimine de etki eder. Yumurta içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek için nörotransmitter dengesini korur.

  • 7
  • 24
BALIK
BALIK

Yağ oranı yüksek olan gıdalar genellikle belleği güçlendirmek için tavsiye edilmez, ancak Omega-3 yağ asitleri bilişsel fonksiyon üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Haftada en az 2 kez, özellikle Omega-3 bakımından oldukça zengin olan ton, somon gibi yağlı deniz balıklarını tüketmek beyninizin ihtiyaç duyduğu Omega-3 yağ asitlerini almanız için yeterli olacaktır.

  • 8
  • 24
KUŞKONMAZ
KUŞKONMAZ

K vitamini zengini brokoli, kuşkonmaz ve ıspanak gibi sebzeler beyin gücünü arttırarak hafıza ve konsantrasyon gibi fonksiyonlarını geliştirir.

Kanı temizler: Çok sayıda özelliği olan kuşkonmaz faydaları arasında kanı temizleme özelliği de yer alır. Kuşkonmaz tüketimi ile kanınızdaki zararlı maddelerden kurtulabilirsiniz.

Kemik sağlığı için faydalıdır: Bir porsiyon kuşkonmaz K vitamini açısından iyi bir kaynaktır.

Kanserden korur: Kansere karşı korunmak için kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler yüksek oranda folik asit içermektedir.

Hamileler için faydalıdır: Folat aynı zamanda hamile kadınlar için zorunludur.

  • 9
  • 24
KIRMIZI LAHANA
KIRMIZI LAHANA

Vitaminler bakımından zengin bu bitkinin, Avrupa veya Akdeniz'de deniz kenarında yetişen bir bitkidir. Beyin hücre hasarını azaltmak ve uzun süreli hafızayı canlandırmak için gerekli polifenolleri içerir. Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde yararlıdır.

Kırmızı lahanın faydaları nelerdir?

•Bağışıklık sistemine direk etki ederek bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.

•Bilim adamlarının yapmış oldukları çalışmalara göre kırmızı lahanayı fazla tüketen kişilerin mide, akciğer, deri ve kalın bağırsak kanserine yakalanma ihtimali, yemeyen kişilere göre daha düşüktür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN