Arama

Hafta sonu rotası: Mudanya - Trilye - Gölyazı

Günlük hayatın telaşesi bize pek çok şeyi unutturduğu gibi seyahat fikrini de aklımızdan usulca çıkarıyor. Sizler için yanıbaşınızda bulunan Bursa'nın batısını oluşturan, ufak bir gezinti rotası hazırladık. Bu rota ile Mudanya'da Osmanlı İmparatorluğu'nun hukuken sona erdiği antlaşmanın yapıldığı evi ziyaret edecek, eski Rum kasabası Trilye'yi gezecek ve Gölyazı'da eşsiz bir manzaraya sahip Uluabat Gölü üzerinde mükemmel manzaralara şahitlik edeceksiniz.

  • 6
  • 12
Trilye'nin Tarihi
Trilye’nin Tarihi

🔸 Gezimize Mudanya'nın ardından Trilye ile devam ediyoruz. Trilye geçmişi içinde barından bir Rum kasabası... Rivayete göre üç papaz tarafından kuruldu. Bu üç papaz, İncil ile ilgili yapılan bir toplantı sırasında farklı düşüncelerinden dolayı Başpiskopos tarafından aforoz edildi ve papazlar böylece Trilye'ye yerleşti.

Aforoz edilmek nedir?

Hristiyan inancında zararlı düşünceler taşıyan kişilerin kiliseden atılmasıdır.

🔸 Zeytiniyle ünlü olmasından dolayı 1963 yılında kasabanın adı "Zeytinbağı" olarak değiştirilse de kasaba hala "Trilye" ismi ile anılıyor. Trilye'deki ziyaret yerlerimiz kiliseden camiye dönüştürülen Fatih Camii ve Taş Mektep.

  • 7
  • 12
Fatih Camii
Fatih Camii

🔸 Bizans mimari yapısının en eski ve özgün eseri olan Fatih Cami'nin kilise olarak kullanıldığı dönemde bilinen ismi Aya Todori'dir. 16. yüzyılda mekan Osmanlı tarafından satın alınarak "Fatih Camii" ismi ile ibadete açılır.

🔸 Caminin satın alındığı tarihi konu alan bir belge caminin giriş kapısı hizasında, saçak altındaki kitabede yer alır. İbadethanenin çift kademeli kasnağa oturan konik kubbesi, binanın en göz alıcı yeridir.

  • 8
  • 12
Taş Mektep
Taş Mektep

🔸 Neo-klasik tarzdaki Taş Mektep binası, batı mimarisinin özelliklerini yansıtır. Yetim ve öksüz çocukların eğitimi için okul olarak hizmete açılan yapı, ilerleyen zamanlarda yapılan inceleme neticesinde güvenli olmaması dolayısıyla kapatılır.

🔸 Binanın üzerinde bulunan bir taşa yazılan "M. MYPIDHS APXITEKTWN 1909" ifadesinin mimarın ismini ve binanın yapım tarihini belirttiği tahmin ediliyor. Şu sıralar restore edilen eser, ilerleyen zamanda "Taş Bina Kültür Merkezi ve Akademi" olarak halkın kullanımına açılacak.

  • 9
  • 12
Trilye
Trilye

🔸 Kasabada dolaşırken mimari yapıyı incelediğinizde Roma döneminden kalma kalıntıları çeşmelerin ve binaların duvarları arasında görmeniz mümkün.

🔍 Bir bilgi

Osmanlılar fethettiği bölgelerdeki yapıları yıkmak yerine aslına uygun şekilde restore ettiler. Baştan yapılması gereken yapılarda ise binanın daha önceki inşasından kalan parçaları kullanırlardı.

🔸 Trilye'den ayrılmadan önce bölgede yetişen ve bölge halkının geçim kaynağı olan çeşit çeşit, renk renk satılan zeytinlerden dilediğinizin tadına bakabilirsiniz.

  • 10
  • 12
Gölyazı
Gölyazı

🔸 Trilye 'den sonra üçüncü durağımız Gölyazı. Eski bir Rum köyü olan Gölyazı, Bursa'nın batısında antik kentlerden biridir. Kentin çevresinde pek çok tarihi kalıntı mevcut. Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda Bizans sikkelerine dahi rastlandı.

🔸 Trilye'den Gölyazı'ya ulaşmak için yaklaşık 45 dakika süren bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Derin bir yarımada üzerine kurulan kasabada halkın geçim kaynağı tarım, turizm ve balıkçılık. Yarımada kışın ise tam bir ada haline geliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN