Hangi bitki hangi hastalığa iyi gelir? Hastalıklara şifa olan bitkiler...
Tedavi araçlarından biri olan bitkiler, ilaca benzer bir etki göstererek bedensel fonksiyonları kuvvetlendirir. Bazı bitkiler, vücudun zehirli atıklardan temizlenmesine yardımcı olur. İbni Sina, İbnü'l Baytar gibi geçmişteki önemli alimlerden günümüzdeki bitki uzmanlarına kadar pek çok bilgin, hastalıklara karşı besinlerin gücünden bahsetti. Peki, hangi bitki hangi hastalığa iyi geliyor? Hangi bitkiyi nasıl tüketmek gerekiyor?
Giriş Tarihi: 12.11.2019
09:58
Güncelleme Tarihi: 08.01.2022
14:35
Sarımsağın özellikleri:
Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirir . Kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarını önler . Kolesterol düzeyini düşürür. Yüksek tansiyonu düşürür. Kalp kaslarını güçlendirir. Diş ağrısına iyi gelir. Mantar tedavisine iyi gelir. Vücutta oluşan yara ve çıbanları yok eder.
12. yüzyılda yaşamış İslam âlimlerinden İbnü'l-Baytâr, sarımsağın öksürüğe, göz altlarındaki irine ve kana, diş ağrısına ve egzamaya iyi geldiğini söylemişti. Sarımsağın tuzla ve zeytinyağıyla karıştırılıp ufacık beneklere sürüldüğünde bu benekleri giderdiğini botaniğe dair eserinde yazmıştı. İbnü'l-Baytar, sarımsağın diğer faydalarını şöyle sıralar:
Tuz, zeytinyağı ve balla karıştırılıp egzamalara sürüldüğünde başta olan çıbana, konağa, insanın derisinde pul pul beyazlık ve alaca bir renk peyda eden behak hastalığına fayda sağlar.
İç yağıyla karıştırılıp şişli cerahatlere sürülürse bunu giderir. Pişirip yeseler soğuk öksürüğü giderir.
İbnü'l-Baytâr'ın sağlıklı yaşam için kullandığı bitkiler için tıklayın.
İncirin özellikleri:
Kalp ve damar sağlığını korur. Alzheimer riskini düşürür. Yüksek miktarda K vitamini içermesinden dolayı kemik dokularını güçlendirir. Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenler. Hafızayı güçlendirir.
İbnü'l-Baytar incirin siğillere iyi geldiğini söyler . Bunun için sığır eti çömleğine incir ağacından bir pâre bırakıp ocakta pişirilmesinden ardında suyu siğillere sürülür. İbnü'l Baytar incirin diğer faydalarını şöyle sıralar:
Harareti alır. Boğaza, akciğere, böbreğe, hastalıktan benzi değişene ve mecnunlara fayda eder. Çördük otu ile pişirilip suyu içilirse göğüsteki hırıltıları giderir. Eğer mum ve zeytinler karıştırılırsa soğuktan yarılan yerlere fayda eder.
Boy unuyla karıştırıp nıkrislere yakı haline getirilip sürülse fayda sağlar. Eğer gözün katı kapaklarına sürseler yumuşatır.
Papatyanın özellikleri
Sinüzite karşı Antidepresan Saç rengini açıcı Saç derisindeki kaşıntılara karşı Diş etlerini koruyucu
Sinüzit tedavisinde oldukça etkili olan papatya yı, ülser şikayeti olanlar rahatlıkla içebilir. Papatya çiçeklerinin içinde olan alfa-bisabolol maddesi ülsere karşı oldukça etkilidir.