Kandil çiçeği de denilen civanperçemi, 60 cm yüksekliğinde, çok yıllık, kokulu, tüylü ve otsu bir türdür. Haziran - eylül aylarında açan 4-8 mm çapındaki çiçeklerin 50-100 tanesi bir arada, 2-30 cm çapında topluluklar oluşturur. Avrasya, Kuzey Amerika, Türkiye'de ise Marmara, Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülür. Hafifçe gölgeli yerlerde de yetişebilen, kuraklığa dayanıklı bir tür olmakla beraber nemli, geçirgen ve bol güneşli toprakları tercih eder. Kapalı yerlerde yetiştirilmeye uygun değildir.
Kullanılan kısım: Yaz mevsimde çiçeği kurutulmuş olarak, toprak üstü kısmı taze veya kurutulmuş olarak kullanılır.
İçerik: Alkaloitler, aromatik maddeler, karbonhidratlar, fenolik maddeler, glikozitler, sabit yağlar, vitaminler.
Tıbbi etkisi: Genel ağrı kesici (analjezik), antibakteriyel, ishali durdurucu, iltihaplanmayı azaltıcı (antienflamatuvar), yüksek tansiyonu normalleştirici, pıhtılaşmayı önleyici (antikoagülan), yüksek ateşi normale indirici (antipiretik), iştah açıcı (aperitif), tonik
Kullanım şekli ve dozu: Bir günde üç ile beş gram arasındaki civanperçemi demleme olarak kullanılır. Fakat uzun süre ve yüksek dozda kullanıldığında baş dönmesi, baş ağrısı, ışığa duyarlılık ve dermatit görülebilir. Tansiyon ilaçları ve antikoagülanlarla etkileşim gösterir. Papatyagillere alerjisi olanlar, epileptikler, 5 yaş altı çocuklar, anne adayları ve emzirenlerce kullanılmamalıdır.
Yemek olarak kullanılabilir. Genç yapraklar salata şeklinde değerlendirilir. Kozmetikte derinin aşırı yağlanmasını önleyici, sarı renkli saçları parlatıcı olarak faydalanılır. Birlikte yetiştirildiği bitkileri zararlı böceklerden korur.
DOĞASEVERLERİN BİLMESİ GEREKEN 25 BİTKİ TERİMİ