Ayvadana, çok yıllık, kokulu, tüylü, otsu bir türdür. Yapraklar ince ve çok parçalıdır. Türkiye'de yaygın olan bu bitki, Avrupa ve Batı Asya'da da görülür. Yüksek ormanlık alanlar, stepler, kayalıklar, çayırlar, tarlalarda yetişir. Hafifçe gölgeli yerlerde de yetişebilen, kuraklığa dayanıklı bir tür olmakla beraber nemli, geçirgen ve bol güneşli toprakları tercih eder. Kapalı yerlerde yetiştirilmeye uygun değildir.
Kullanılan kısım: Yazın çiçekli toprak üstü kısmı kullanılır.
İçerik: Flavonoitler, terpenoitler
Tıbbi etkisi: Genel ağrı kesici (analjezik), ishal durdurucu (antidiyareik), yüksek tansiyonu normalleştirici (antihipertansif), pıhtılaşmayı önleyici (antikoagülan), yüksek ateşi normale indirici (antipiretik), yaranın iyileşmesine yardımcı (sikatrizan), dolaşımı düzenleyici, iştah açıcı (aperitif)
Genel ağrı kesici, yüksek tansiyonu normalleştirici, pıhtılaşmayı önleyici, yüksek ateşi normale indirici, yaranın iyileşmesine yardımcı, dolaşımı düzenleyici, iştah açıcı
Kullanım şekli ve dozu: Bir günde üç ile beş gram arasında ayvadana bitkisi demleme kullanılabilir. Özellikle uzun süre ve yüksek dozda kullanıldığında baş dönmesi, baş ağrısı, ışığa duyarlılık ve dermatit görülebilir. Tansiyon ilaçları ve antikoagülanlarla etkileşim gösterir. Papatyagillere alerjisi olanlar, epileptikler, 5 yaş altı çocuklar, anne adayları ve emzirenlerce kullanılmamalıdır.
İBN-İ SİNA'DAN 10 ŞİFALI BİTKİ