Havacılık tarihinin gizemi çözülemeyen 3 olayı
Tarihte ilk uçma deneyimini Kurtubalı Müslüman İbn Firnas gerçekleştirdi. Modern havacılık 1900'lü yılların başında Wright Kardeşler ile başladı; uçak kazaları da beraberinde geldi. Havacılık tarihinde sırrı çözülememiş birden çok kaza meydana geldi. Çoğunun ise gizemi halen devam ediyor. Sizler için havacılıkta gizemi çözülememiş 3 olayı derledik.
Giriş Tarihi: 04.07.2019
13:40
Güncelleme Tarihi: 04.07.2019
17:09
23 yıl sonra 65 yaşındaki İbn Firnas, bugün planör dediğimiz aletle ilk kontrollü uçuşu yapmıştı. İbn Firnas'ın bir kuşa benzeyen planörü, kartal tüyleriyle kaplanmış ipektendi. Rivayete göre İbn Firnas'ın, iyice yükseldikten ve havada on dakikadan fazla kuşlar gibi süzüldükten sonra, biraz sertçe yere indiği söylenir. Bu sert iniş, uçuş öncüsü İbn Firnas'ın kuşların kuyruklarının güvenli iniş yapmaktaki önemli rolünü anlamasını sağlamıştır. Günümüzde iniş yapan uçakların yere önce arka tekerlekleri değer.
Leonardo da Vinci'nin, uçuşla ilgili çizimlerinin ilk örneği Abbas Kasım İbn Firnas'ın uçuş denemesinden neredeyse yedi yüzyıl sonra gerçekleşti.
17. yüzyılda Osmanlı'da yaşayan Müslüman Türk bilgini Hezârfen Ahmed Çelebi, uçmayı başaran ilk insanlardan oldu. Hezârfen Çelebi, kanatlar üzerine dikilmiş kuş tüyü kullanarak Galata Kulesinden kendini bırakmış; İstanbul boğazını geçerek Üsküdar'a inmiştir. 1971 yılında Türkiye'de Hezârfen Ahmed Çelebi'nin uçuşunun onuruna bir posta pulu basılmıştır.
İlk insanlı roketi, 1633 yılında Lâgarî Hasan Çelebi'nin icat ettiği söylenir.
Modern havacılık 1900'lü yılların başında Wright Kardeşler ile başladı. Orville ve Wilbur isimli Wright Kardeşler, 1903 yılında modern havacılığın başlangıcı sayılan ilk başarılı uçuşlarını gerçekleştirdiler.