Arama

Hayatımızda bereketi nasıl artırabiliriz?

Dünya malı gencinden yaşlısına herkese göz alıcı ve tatlı gelir. Kimi cömert bir gönülle karşılar kimi de hırsla. İşte bereketin özü burada ortaya çıkar. Hırs ve tamah dolu bir kalple hiç kimse, bereketin kapısına dahi varamaz. Bu konuda dinimiz bize çok önemli mesajlar verir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulur: "O memleketlerin ahalisi iman etseler ve günahtan sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık."

Kāf 50/9; "Gökten bereketli yağmurlar indirdik, onunla nice bahçeler ve hasat edilen tahıllar yetiştirdik."

Kāf suresi ilgili ayetin meali

Kāf. Şanı yüce Kur'an'a yemin olsun!1 Kâfirler, içlerinden bir uyarıcının gelmesine şaştılar da, "Bu tuhaf bir şey, öldükten ve toprak olduktan sonra mı (dirileceğiz)? Bu olmayacak bir dönüş!" dediler.
Kāf suresi ilgili ayetin tefsiri

el-İsrâ 17/1; Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.

İsrâ suresi ilgili ayetin meali

Hz. Peygamber'in Mekke'deki Mescid-i Harâm'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya götürülmesi şeklinde gerçekleşen olağan üstü olay İslâmî kaynaklarda, metindeki ilgili fiilin masdarı olan ve "geceleyin yürüme, gece yolculuğu" anlamına gelen isrâ kelimesiyle anılır.
İsrâ suresi ilgili ayetin tefsiri

el-Mü'minûn 23/29; Yine de ki: 'Rabbim! Beni bereketli bir yere indir; en uygun şekilde indirip yerleştiren sensin.'

Mü'minûn suresi ilgili ayetin meali

Kavminin inkârcı önderlerinin haksız iddia ve iftiralarla davetini engellemeleri karşısında Hz. Nûh'un Allah'tan yardım dilemesi üzerine bütün kitaplı dinlerde ve genel olarak çeşitli toplumların kültüründe yer alan meşhur tûfan olayı gerçekleşti (Nûh tûfanı hakkındaki âyetlerin yorumu ve olay hakkında bilgi için bk. Hûd 11/36-49)
Mü'minûn suresi ilgili ayetin tefsiri

el-Enbiyâ 21/71; Onu da Lût'u da kurtarıp herkes için bereketli kıldığımız yere ulaştırdık.

Enbiyâ suresi ilgili ayetin meali

Yüce Allah Hz. İbrâhim'i, kardeşinin oğlu Lût aleyhisselâm ile birlikte kavminin zulmünden kurtardı ve onlara bereketli ülkeye hicret etmelerini emretti (Lût hakkında bilgi için bk. Hûd 11/70).
Enbiyâ suresi ilgili ayetin tefsiri

en-Nûr 24/35; "Allah göklerin ve yerin nûrudur. Onun nûrunun misali, içinde kandil bulunan bir kandilliktir. Kandil bir cam içindedir, cam inciyi andıran bir yıldızdır; (bu kandil) doğuya da batıya da ait olmayan, yağı neredeyse ateş dokunmasa bile ışık veren mübarek bir zeytin ağacından yakılır. Nûr üstüne nûr. Allah nûruna dilediğini kavuşturur. Allah insanlar için misaller veriyor, Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir."

Nûr suresi ilgili ayetin meali

Nur âyeti diye anılan bu âyetin açıklanması amacıyla tefsirlerde sayfalar dolusu açıklamalar kaleme alınmış, ayrıca kitaplar yazılmıştır.
Nûr suresi ilgili ayetin tefsiri

Sebe 34/18; Bereketli kıldığımız beldeler ile onlar arasında birbirini gören birçok yerleşim yeri oluşturduk ve bunlar arasında seyahati uygun konaklara ayırdık. "Oralarda geceleri, gündüzleri güven içinde seyahat edin" dedik.

Sebe suresi ilgili ayetin meali

Allah Teâlâ'nın Sebeliler'e lutfu sadece çekici güzelliklere sahip bir ülke nasip etmekle sınırlı değildi; yukarıda açıklandığı üzere bulundukları yer ile Suriye-Filistin bölgesi arasında güvenli bir yol güzergâhının ve çok sık yerleşim yerlerinin oluşmasına, seyahat ve ticaretin nimetlerinden yararlanmalarına imkân sağlanmıştı.
Sebe suresi ilgili ayetin tefsiri

es-Sâffât 37/113; Ona ve İshak'a bereketler indirdik. Onların soyu içinde iyisi bulunduğu gibi açıkça kendine kötülük edeni de olacaktı.

Sâffât suresi ilgili ayetin meali

İshak Hz. İbrâhim'in ikinci oğludur; İsmâil'in annesi Hacer, İshak'ın annesi Sâre'dir. Kitâb-ı Mukaddes'e göre Hz. İbrâhim 86yaşındayken İsmâil, 100 yaşındayken İshak dünyaya gelmiştir (Tekvin, 16/16, 21/5; İshak'ın doğumuyla ilgili ayrıntılı bilgi için bk. Hûd 11/69-83; Hicr 15/53-56).
Sâffât suresi ilgili ayetin tefsiri

el-En'âm 6/92; Bu (Kur'an), Ümmülkurâ (Mekke) ve çevresindekileri uyarman için sana indirdiğimiz, kendisinden öncekileri doğrulayıcı mübarek bir kitaptır. Âhirete inananlar buna da inanırlar ve onlar namazlarını kılmaya hakkıyla devam ederler.

En'âm suresi ilgili ayetin meali

"Allah hiçbir insana (peygambere) hiçbir şey indirmedi" diyenlere âyet şu cevabı veriyor: "İşte bu Kur'an, Ümmülkurâ (Mekke) ve çevresindekileri uyarman için sana indirdiğimiz, kendisinden öncekileri doğrulayıcı mübarek bir kitaptır."
En'âm suresi ilgili ayetin tefsiri

Meryem 19/31; Doğduğum gün, öleceğim gün ve yeniden hayata döndürüleceğim gün esenlik benimle olacaktır."

Meryem suresi ilgili ayetin meali

Hz. Meryem kavminin, "Gerçekten sen çirkin bir şey yaptın!" şeklindeki ağır ithamına (âyet 27) cevap vermedi; olayı çocukla konuşmaları için ona işaret etti.
Meryem suresi ilgili ayetin tefsiri

en-Neml 27/8; Oraya geldiğinde ona şöyle seslenildi: "Ateşin yanındaki ve çevresindekiler mübarek kılınmıştır! Âlemlerin rabbi olan Allah, her türlü noksanlıktan uzaktır!"

Neml suresi ilgili ayetin meali

Hz. Mûsâ'nın kıssası çeşitli yerlerde çeşitli vesilelerle anlatılmaktadır. Burada anlatılanlar biraz daha genişçe ve farklı üslûplarla A'râf (7/104-136), Tâhâ (20/9-98) ve Kasas (28/2-46) sûrelerinde de yer almıştır.
Neml suresi ilgili ayetin tefsiri

  • 8
  • 10
Paylaşmanın ve çalışmanın önemini kavra
Paylaşmanın ve çalışmanın önemini kavra

🔸 Bereketin sırrını öğrenmek istiyorsak önce paylaşmanın mutluluğuna erişmemiz gerekir. Çünkü elinde bir varsa iki yapmanın yolu, onu paylaşmaktan geçer. Rızık, sevgi, zenginlik paylaştıkça çoğalır. Paylaşmada bereket vardır.

🔸Çalışmak da hayatımıza huzur ve bereket katar. Mümin, sürekli kendini yenilemeli ki iki gününün birbirine eşit olmamasına dikkat etmelidir. Nitekim hiç kimse kendi el emeğinin karşılığından daha hayırlısını yememiştir.

Peygamber Efendimiz (sav), "Sizden birinizin urganını alıp dağa giderek bir bağ odun getirip satması ve böylece Allah'ın onun itibarını koruması, bir şey verip vermeyecekleri belli olmayan kimselerden dilenmesinden daha hayırlıdır." buyurmuştur. Buhâri, Zekât, 50

🔸Tabi sahip olduklarımızın kölesi olmamaya da dikkat etmek gerekir. Bereketin lütfuna nail olmak demek, yalandan, gösterişten, hırstan, büyüklenmekten, cimrilikten uzak durmak demektir. Bereket ancak Allah'a teslimiyetle, kanaat ve şükürle, doğruluk ve dürüstlükle, tevazu ve tevekkülle elde edilir.

Peygamberimizin feyizli ve bereketli 'rahle-i tedris'i: Suffe

  • 9
  • 10
Yaşlılara hürmet et
Yaşlılara hürmet et

🔸 Mübarek kelimesi de bereket kelimesiyle aynı köktendir. Mübarek kelimesini bizden yaşça büyük, ilimce yüksek yaşlılarımız için de kullanırız zaman zaman. Çünkü, insanı kemâle ulaştıran en güzel dönemlerden biridir, yaşlılık. Rabbimiz yaşlılara gösterilen hürmetin bereketimize bereket katacağını öğütlemiştir bizlere. Onlar, yuvalarımızın dayanağı, bereket kaynağımızdır. Kemal Sayar'ın da dediği gibi yaşantıya, tecrübeye, bilgiye ve bilgeliğe hürmet, kadim medeniyetlerin geleneğidir.

Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur:

"Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşından dolayı hürmet ederse, Allah da ona yaşlılığında kendisine hürmet edecek birisini hazırlar." Tirmizî, Birr, 75.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN