Arama

Hayvanlardan insanlara bulaşan 5 tehlikeli hastalık

Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar zoonoz olarak adlandırılır. Bu hastalıkların insanlara bulaşması çok ciddi tehlike oluşturabilir. Bazıları tedavi edilebilmesine rağmen bazıları ise sadece koruyucu aşı ile önlenebilir. Dünyayı saran koronavirüs de zoonotik yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Peki, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Hangi hayvandan hangi hastalık bulaşır ve bu hastalıkların bulaşma yolları nelerdir?

  • 15
  • 23
KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler, hafif ya da şiddetli olabilir. Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçiren kişilerde nefes darlığı, zatürre, böbrek yetmezliği gelişebilir ve hastalık ölümle sonuçlanabilir.

Şu an koronavirüsün tedavisi için kullanılan aşı veya ilaç bulunmuyor. Fakat Türkiye, Kovid-19 için aşı ve tedavi çalışmalarına başladı. Bu çalışmalardan biri de immün plazma yöntemi. Dünyada ilk defa Çin'de uygulanan bu tedavi yönteminden yüzde 80 başarı elde edildi. İmmün plazma özellikle yoğun bakımdaki risk oranı yüksek hastalarda etkili oluyor.

İmmün plazma yöntemi ile ilgili haberimizi okumak için tıklayın.

  • 16
  • 23
ŞARBON
ŞARBON

Şarbon, sporla çoğalan bir bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir hastalıktır. Çiftlik hayvanları ve vahşi av hayvanlarını etkileyense de hata hayvanlarla temas halinde insanlara da bulaşabilir.

Deri şarbonu derideki çizik ve yaralardan, bağırsak şarbonu hasta hayvanların çiğ yenen etleri ile akciğer şarbonu ise solunum yolu ile bulaşabilir. Akciğer ve bağırsakta yerleşen şarbon da görülmekle birlikte, en yaygın olanı deri şarbonudur.

14 Gün Kuralı nedir, nelere dikkat edilmeli?

  • 17
  • 23
ŞARBONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
ŞARBONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlikle başlar. Daha sonra içi su dolu kabarcık ve akabinde ağrısız ortasında siyah renkte ölü dokunun bulunduğu bir yara meydana gelir. Hâlsizlik görülebilir. Mide bulantısı, kusma, karın ve baş ağrısı, iştah kaybı, ateş, boğaz ağrısı ve yutma zorluğu, boyun bölgesinde şişkinlik görülebilir.

  • 18
  • 23
ŞARBON NASIL BULAŞIR?
ŞARBON NASIL BULAŞIR?

Hasta hayvanlara, bunların dokularına, bu hayvanların kirletmiş olduğu yerlere temas, şarbon mikrobuyla bulaşmış gıdaların yenilmesi, şarbon sporlarının solunmasıyla bulaşır. Hayvancılıkla uğraşanlarda sık görülür. Hasta olduğundan şüphelenilen hayvanlar kesilmemeli, yüzülmemeli eti yenilmemeli ve veteriner hekime haber verilmelidir. Şarbondan ölen hayvanlar usulüne uygun imha edilmelidir. Riskli bölgelerde hayvanlar şarbona karşı aşılatılmalıdır. Hayvanlar için aşısı vardır. Şarbon şüphesi olan yaraya çıplak elle dokunulmamalıdır. İnsanlarda şarbondan şüphelenildiğinde hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

  • 19
  • 23
ŞARBONUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
ŞARBONUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Şarbon için standart tedavi, 60 günlük bir antibiyotik kürüdür. Hangi tek antibiyotik veya antibiyotik kombinasyonunun hasta için en etkili olacağı şarbonun nasıl bulaştığına, hasta yaşına, genel sağlığına ve diğer faktörlere bağlıdır. Tedavi en kısa sürede başladığında etkilidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN