Arama

Hayvanlardan insanlara bulaşan 5 tehlikeli hastalık

Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar zoonoz olarak adlandırılır. Bu hastalıkların insanlara bulaşması çok ciddi tehlike oluşturabilir. Bazıları tedavi edilebilmesine rağmen bazıları ise sadece koruyucu aşı ile önlenebilir. Dünyayı saran koronavirüs de zoonotik yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Peki, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Hangi hayvandan hangi hastalık bulaşır ve bu hastalıkların bulaşma yolları nelerdir?

  • 17
  • 23
ŞARBONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
ŞARBONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlikle başlar. Daha sonra içi su dolu kabarcık ve akabinde ağrısız ortasında siyah renkte ölü dokunun bulunduğu bir yara meydana gelir. Hâlsizlik görülebilir. Mide bulantısı, kusma, karın ve baş ağrısı, iştah kaybı, ateş, boğaz ağrısı ve yutma zorluğu, boyun bölgesinde şişkinlik görülebilir.

  • 18
  • 23
ŞARBON NASIL BULAŞIR?
ŞARBON NASIL BULAŞIR?

Hasta hayvanlara, bunların dokularına, bu hayvanların kirletmiş olduğu yerlere temas, şarbon mikrobuyla bulaşmış gıdaların yenilmesi, şarbon sporlarının solunmasıyla bulaşır. Hayvancılıkla uğraşanlarda sık görülür. Hasta olduğundan şüphelenilen hayvanlar kesilmemeli, yüzülmemeli eti yenilmemeli ve veteriner hekime haber verilmelidir. Şarbondan ölen hayvanlar usulüne uygun imha edilmelidir. Riskli bölgelerde hayvanlar şarbona karşı aşılatılmalıdır. Hayvanlar için aşısı vardır. Şarbon şüphesi olan yaraya çıplak elle dokunulmamalıdır. İnsanlarda şarbondan şüphelenildiğinde hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

  • 19
  • 23
ŞARBONUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
ŞARBONUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Şarbon için standart tedavi, 60 günlük bir antibiyotik kürüdür. Hangi tek antibiyotik veya antibiyotik kombinasyonunun hasta için en etkili olacağı şarbonun nasıl bulaştığına, hasta yaşına, genel sağlığına ve diğer faktörlere bağlıdır. Tedavi en kısa sürede başladığında etkilidir.

  • 20
  • 23
KUDUZ
KUDUZ

Kuduz, hasta hayvanların ısırmasıyla bulaşıp, beyin iltihaplanmasına yol açar. Kuduz, ölümle biten bir virüs hastalığıdır. Kuduz hayvanın salyasının açık yaraya, kesik, sıyrık veya çatlak deriye temas etmesiyle bulaşır. Kurt, çakal, tilki, domuz, ayı, sırtlan gibi vahşi hayvanların yanında köpek, kedi gibi evcil hayvanlara da görülür. Hemen hemen bütün hayvanlar bu virüsten sonra hastalanarak ölür. Sadece yarasalar, hastalanmadan kuduz virüsünü taşıyabilirler. Kuduz virüsü hasta hayvanların ısırmaları sonucu oluşan yaralarla insanlara geçerek hastalık oluşturur.

  • 21
  • 23
KUDUZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
KUDUZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kuduzun insanlardaki belirtileri şunlardır:

Tipik olarak ısırık yerinde ve çevresinde ağrı veya yanma, soğukluk, kaşınma ve karıncalanma hissi oluşabilir.
Kırıklık, hafif ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, boğaz ağrısı ve inatçı kuru öksürük vb. görülebilir. Hastada daha sonra sinirlilik, huzursuzluk, his kaybı, yüksek seslere duyarlılık görülebilir.
Ağızdan salya akması kuduza özgü belirtidir.
Hastalığın ilerleyen dönemlerinde su, hava ve ışık korkusu görülebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN