Arama

Hayvanlardan insanlara bulaşan 5 tehlikeli hastalık

Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar zoonoz olarak adlandırılır. Bu hastalıkların insanlara bulaşması çok ciddi tehlike oluşturabilir. Bazıları tedavi edilebilmesine rağmen bazıları ise sadece koruyucu aşı ile önlenebilir. Dünyayı saran koronavirüs de zoonotik yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Peki, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar nelerdir? Hangi hayvandan hangi hastalık bulaşır ve bu hastalıkların bulaşma yolları nelerdir?

  • 21
  • 23
KUDUZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
KUDUZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kuduzun insanlardaki belirtileri şunlardır:

Tipik olarak ısırık yerinde ve çevresinde ağrı veya yanma, soğukluk, kaşınma ve karıncalanma hissi oluşabilir.
Kırıklık, hafif ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, boğaz ağrısı ve inatçı kuru öksürük vb. görülebilir. Hastada daha sonra sinirlilik, huzursuzluk, his kaybı, yüksek seslere duyarlılık görülebilir.
Ağızdan salya akması kuduza özgü belirtidir.
Hastalığın ilerleyen dönemlerinde su, hava ve ışık korkusu görülebilir.

  • 22
  • 23

Hayvanlardaki ise şunlardır:
Kuduza yakalanmış evcil hayvanda huy değişiklikleri görülür. Daha önceleri normal davranış gösteren hayvanlar sinirli ve saldırgan olurlar.
Dikkatlerini çeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği gösterirler
Yutak felcine yutkunma reflekslerini yitirdiklerinden, sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür.
Vahşi hayvanlar insanlara olan korkusunu yitirir ve evcil hayvan gibi insanlara yaklaşabilirler.
Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüzde ortalıkta görülebilirler ve dikkatlerini çeken her cisme saldırılar.
Hastalığın ileri safhasında felç gelişir ve hayvanlar komaya girerek ölürler.

  • 23
  • 23
KUDUZ İNSANDA NASIL GELİŞİR?
KUDUZ İNSANDA NASIL GELİŞİR?

Kuduz, sinirler yoluyla virüs beyine giderek burada çoğalmaya başlar. Yavaş ilerleyen bu süreçten kişide hastalık belirtileri gözükene kadar kuluçka dönemindedir. Bu dönem ortalama 20 - 60 gün arasında değişir.

Kuduz riskinin var olması durumunda alınacak en etkin önlem aşıdır. Isırılma olayını 0. gün sayarak 3., 7., 14., 28., ve 90. günde birer doz koldan yapılan aşılama yapılmalıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN