Her gün temas ettiğimiz mikrop deposu 13 yer!
Her gün temas halinde olduğumuz mekanların veya eşyaların aslında mikrop deposu olduğunu biliyor muydunuz? Gün boyu bulunduğumuz her ortamda birçok mikropla temas halinde olur, bünyemize alır ve çevremize bulaştırırız. Peki bu virüsler en çok nereden bulaşır ve mikroplardan korunma yöntemleri var mıdır?
Giriş Tarihi: 09.07.2019
08:10
Güncelleme Tarihi: 11.03.2020
14:30
Çoğu mikrop yıkamada değil, kurutma sırasında ölür. Aslında siz temiz çamaşırlarınızı makineden toplarken - şayet elleriniz temiz değilse- hem onlara mikrop bulaştırmış, hem çamaşırlardaki mikrobu almış oluyorsunuz. Yapılan araştırmalar bir tur yıkanmış çamaşırın, çamaşır makinenizde 100 milyon koli basili bırakabildiğini ve bu da sonraki yıkamalarınızda bulaştırdığını gösteriyor.
Çözüm ise ellerimizi iyice yıkamaktan ve çamaşır makinenizin su sıcaklığını 60 derece seviyelerine çekmekten geçiyor. Bunu yaparken ise hassas çamaşırlara ve renk karışıklıklarına dikkat etmek lazım.
Tuvaletimizin bazı bölgeleri
Tuvaletinizi temiz tutmak, biyofilm oluşumunu yavaşlatır. Biyofilm , ıslak bir yüzeye yapışan ve genellikle yeşil yosun gibi görünen mikrop ve bakteri kolonisidir. Araştırmalar, klozetin sifonunu her çektiğinizde, klozetteki suyun 2 metreye kadar sıçradığını gösteriyor. Bu da demek oluyor ki o çevredeki herhangi bir eşyayla temas ediyor. Sonuç olarak mikroplar çevreye yayılıyor.
Bu riski en aza indirmek için ise, steril olması gereken malzemeleri (havlu, diş fırçası) belirli bir yükseklikte tutup, diş fırçasının ağzını kapatmak.
Mikropların en fazla cirit attığı yerlerden birisi de ofisler. Yapılan araştırmaların birinde zararsız bir virüs sabah vakti bir bina girişinin kapısına bulaştırılıyor ve sonra virüsün yayılma hızı izleniyor. Bir diğerinde ise yine işe başlama saatinde bir çalışanın eline bulaştırılıyor. Sonuç iki durumda da hemen hemen aynı: Öğle yemeği saati geldiğinde, virüs her yerde geziniyor oluyor.
Çözüm ise; bolca ıslak mendil kullanmaktan geçiyor.
Umumi tuvaletlerin temiz olmadıkları bilinen bir gerçektir. Klozetlerin içindeki su, mikropların çoğalması için ideal bir ortamdır, Peki, umumi tuvaletleri kullanırken sağlığımızı nasıl koruyacağız? Ellerinizi düzgünce yıkamanız yeterli. Yapılan araştırmalara göre ellerinizi tuvaletten sonra düzgünce yıkamanız olası karın ağrınızı %50 önleyecektir.
Çözüm tuvaleti her kullandığımızda ellerimizi iyice yıkayıp, kapıları peçetelerle açmaktan geçiyor.
Mikropların ev ile iş arasında taşınmasını sağlayacak en tehlikeli şey arabadır. Hele bir de çocuğunuz varsa ortalık daha da karışır. En iyisi siz arabaya bindiğiniz anda ıslak mendili elden ele dolaştırın. Çocukların oturdukları yerler dışında da, arabada sağlığı tehdit edici birçok alan bulunmakta. Bunlardan başlıcaları direksiyon, göstergeler ve emniyet kemeri, kapı koludur. Bu yerleri dezenfekte mendillerle aşağı doğru silerek biraz olsun mikropları uzak tutabilirsiniz. Araba koltukları da mikropların kol gezdiği mekanlardan birisidir. Bunun kaynağı ise çocuklarınızın kirli elleridir.
Çözüm ıslak mendil ve dezenfekteden geçiyor.