Arama

Her şeyi değiştiren 5 deney🔬

Dünya bilim tarihini değiştiren, kilometre taşı olarak kabul edebileceğimiz birden fazla deney vardır. Bunların bir kısmı çok dikkatle, bir kısmı da sonu pek düşünülmeden "ya tutarsa" mantığıyla yapılmış deneylerdir. Örneğin, İslam dünyasının "Optiğin Babası" olarak anılan alimi İbn-i Heysem, Newton'dan 600 yıl önce ışığın hareket ettiğini nasıl keşfetmişti? Bilim dünyasına damga vuran beş deneyi derledik.

  • 14
  • 18
PAVLOV'UN KÖPEK DENEYİ
PAVLOV’UN KÖPEK DENEYİ

Pavlov, yaptığı bu çalışmalarından sonra, aç bir köpeği ses geçirmeyen bir odaya yerleştirdi. Deneye başlamadan önce köpeğin salyasının ağzından dışarı çıkmasını sağladı ve daha sonra çıkan salya miktarını da kayıt altına aldı. Deneye geçildiğinde ise koşulsuz şartlanmanın oluşabilmesi için köpeğe yiyecek vermeden sadece zili çalmaya başladı. Başlangıçta, normal olarak köpek herhangi bir salya tepkisi göstermedi. Pavlov daha sonra zil sesinin hemen arkasından köpeğe yemek verdi ve doğal olarak köpek salya akıtmaya başladı.

  • 15
  • 18
KÖPEKLERİN İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NA ETKİSİ
KÖPEKLERİN İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NA ETKİSİ

İvan Pavlov'un yaptığı deneyler, dönemin Sovyet Hükümetinin de ilgisini çekti. II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar ile girilen mücadelede oldukça zor durumda kalan Sovyetler, Alman savaş tanklarına karşı önlem alamıyordu. Bu tanklarının ilerleyişini durdurmak zorunda olan Sovyetler, İvan Pavlov'dan yardım istedi ve Pavlov da kendisine gelen bu teklifi reddetmedi ve bir plan yaptı. Köpek ordusunu oluşturdu.

  • 16
  • 18
CÂBİR BİN HAYYAN KİMDİR?
CÂBİR BİN HAYYAN KİMDİR?

Câbir bin Hayyân, tüm bilim insanları tarafından kimyanın tartışmasız babası olarak tanınır. Bir eczacının oğlu olan Câbir, ömrünün büyük bir kısmını Irak'ın Kufe şehrinde geçirdi ve burada kimyayı bilimsel olarak sistemleştirdi.

Sürekli laboratuarda çalışan Câbir, süblimleştirme, sıvılaştırma, kristalleştirme, damıtma, saflaştırma, cıvayla karıştırma, oksitleme, buharlaştırma ve filtrasyon gibi işlemleri geliştirip mükemmelleştirdi.

  • 17
  • 18

DENEYİN SONUCU: ŞAPI DAMITMAK SURETİYLE SÜLFİRİK ASİT ÜRETTİ VE MADDELERİ GAZLAR, METALLER VE MİNERALLER OLARAK SINIFLANDIRMAYA BAŞLADI.

Şapı damıtmak suretiyle sülfirik asit üretti ve maddeleri gazlar, metaller ve mineraller olarak sınıflandırmaya başladı.

Kimyasalların özelliklerini yitirmeksizin birleşerek, gözle görülmeyen element bileşikleri oluşturması hakkında da yazdı. Tüm bunlar bugün herkesin bilebileceği bir şey gibi görünse de, bundan 1250 yıl öncesi için Câbir, zamanının çok ilerisinde bir kişiydi.

  • 18
  • 18
KİMYASAL DENEY İMKANINI ARTTIRDI
KİMYASAL DENEY İMKANINI ARTTIRDI

Ampirik çalışmaya çok önem veren bu seçkin bilim insanının en önemli araştırması asitler üzerinedir. Eski dünyada, sirkeye tadını veren asetik asitten daha güçlü bir asit bilinmemekteydi.

Günümüzde kimya endüstrisinin vazgeçilmezlerinden olan sülfürik, nitrik ve nitromuriyatik asitleri keşfeden Câbir, kimyasal deney imkânını önemli ölçüde artırmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN