Herhangi bir şey, nasıl yapılır? 🔎🔧🔬⏳
Modern dünyayı oluşturan birbirinden farklı ürünlerin nasıl yapıldığını keşfetmeye hazır mısın? Eller nasıl yıkanmalı? Okuma hızı tespiti nasıl yapılır? Filtre kahve nasıl demlenir? Koronavirüsten nasıl korunabiliriz? 'Nasıl Yapılır?' isimli yeni serimizde okuyucularımıza herhangi bir şeyin nasıl yapılacağını göstermeye çalışıyoruz.
Giriş Tarihi: 16.04.2020
09:34
Güncelleme Tarihi: 11.08.2021
14:01
FİLTRE KAHVE NASIL YAPILIR?
Filtre kahve, neredeyse tüm marketlerde hazır olarak satılır. Bunun yanı sıra filtre kahveyi aktardan satın almak ya da kahve makinesiyle çekirdekleri çektirerek elde etmek de mümkündür.
Demlik ile demleme
Eğer filtre kahve hazırlamak için kullanacağınız ürünün tercihini french press'ten yana kullandıysanız aşağıdaki adımları uygulamanız gerekiyor:
Kalın öğütülmüş 17 gram kadar kahveyi demliğin içine koyun.
Ardından 95 ml'lik suyu üzerine ilave edin.
French press'in kapağını kapatın.
Bu şekilde 5 dakika kadar bekledikten sonra kapağı aşağıya doğru bastırın.
SOSYAL İZOLASYON NASIL YAPILIR?
Sosyal izolasyon, kişinin kendini toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırmasıdır. Sosyal izolasyon, grip ve tüberküloz gibi havadan bulaşan hastalıkların yayılmasını yavaşlatmak, izlemek ve sonunda durdurmak için okul, festival ve toplu taşıma araçlarının kapanışları gibi geniş önlemleri tanımlamak için kullanılan bir halk sağlığı stratejisidir.
Koronavirüs hakkında doğru bilinen 10 yanlış
Mümkün olan her koşulda 1 metre kuralına uyacağız. Hasta olduğundan kuşkulandığımız kişilerde mesafeyi 1.5-2 metre yapmaya çalışacağız.
Hasta olduğumuzdan kuşkulanıyor isek, tanı kesinleşene kadar izolasyon meselesini maksimum ölçüde ciddiye alacak, evden çıkmayacağız. Ev halkını korumak için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun yayımladığı tavsiyelere harfiyen uyacağız.
14 Gün Kuralı nedir?
KURŞUN KALEM NASIL YAPILIR?
1- İlk önce kalem yapımında kullanılamayacak bölümler temizleniyor.
2- Bu kısımlar fırının ısıtılmasında kullanılıyor.
3- Ardından grafit, toz haline getirilir. Sonra kil, su, balmumu ve bazı başka kimyasal maddelerle karıştırılır.
4- Verimli kullanılması için 3 ay kurumaya bekletiliyor.
5- Sedir ağacından, bir kalem uzunluğunda kesilmiş suntalar rendelenerek düzeltilir ve bir yüzlerine oluklar açılır.
6) Üzerlerinde grafit ya da zamk olmayan, oluklu öteki suntalar, ilk suntaların üzerine yerleştirilir. İki sunta, zamk kuruyuncaya kadar mengeneyle birbirine kenetlenir.
7) Bir makine suntaları kabaca kalem boyutunda keser ve kalemlere altıgen ya da yuvarlak şekil verir.
8) Başka bir makine, kalemleri boyar. Boya kuruduğu zaman son makine kalemlerin kenarlarını damgalar.
Teyemmüm, hükmî temizlenme niyetiyle temiz toprağa sürülen el ayasıyla yüzü ve kolları dirseklerle birlikte mesh etmekten ibarettir. Bu sebeple teyemmümün niyet, yüzü mesh etmek , kolları dirseklerle birlikte mesh etmek şeklinde üç farzı vardır. Diğer bir anlatımla teyemmüm bu üç fiilden oluşur.
Teyemmüme başlarken;
1. Besmele çekmek,
2. Sıraya riayet etmek yani önce yüzü sonra kolları mesh etmek ,
3. Bunları yaparken ara vermemek, elleri toprağa vurduğunda ileri geri hareket ettirmek ve toprağın parmak aralarına girmesini sağlamak,
4. Ellerini topraktan kaldırınca parmaklardaki toz ve toprakları silkelemek teyemmümün sünnet ve adabı olarak sayılır.
5. Temiz, kuru ve tozlu toprakla teyemmüm edilebileceği gibi taş, kum, çakıl, tuğla, kiremit gibi maddelerle de yapılabilir.
İki elin iç yüzü, yüzün meshi ve kolların meshi için ayrı ayrı toprağa sürülür. Birincide iki elin içiyle yüzün tamamı, ikincisinde sol elin içi ile sağ el ve kol, sağ elin içi ile sol el ve kol dirseklerle birlikte tamamen meshedilir . Yüzün ve kolların ekserisini mesh etmeyi yeterli gören fakihler de vardır.
Namaz vakti girmeden teyemmüm edilmesi câizdir . Su bulunmadığı, mazeret hali kalkmadığı sürece bir kimse yaptığı teyemmümle dilediği kadar farz ve nâfile namaz kılabilir. Bu Hanefî mezhebinin görüşüdür. Hanefî mezhebi dışındaki üç mezhebe göre, teyemmümün geçerli olabilmesi için namaz vaktinin girmiş olması gerekir ve bir teyemmümle birden fazla farz namaz kılınamaz. Ancak Hanbelîler birden fazla kazâ namazı kılınabileceği görüşündedir.
YAĞMUR DUASI NASIL YAPILIR?
Yağmur duasına çıkıldığında duadan önce iki rek'at namaz kılınabilir.
Rivayet edildiğine göre Peygamberimiz bir cuma günü hutbe okurken bir adam gelip, - "Ey Allah'ın elçisi! Hayvanlar telef oldu, dua et de Allah bize yağmur versin!" demiş, Peygamberimiz de bunun üzerine ellerini kaldırarak, "Allahümme, eskınâ! Allahümme, eskınâ!" (Ey Allahım! Bize su ver, yağmur ver)" diye dua etmiş ve bu duanın ardından gökte hiçbir yağmur belirtisi yokken birden bulutlar görünmüş ve ardından yağmur yağmaya başlamıştı. Bu durum bir hafta sürdü.
Ertesi cuma bir adam gelerek "Ey Allah'ın elçisi, yağmur sebebiyle, mallarımız telef oldu, yollarımız kapandı. Allah'a dua etseniz de şu yağmuru durdursa!" dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz, "Allahümme havâleynâ velâ aleynâ. Allâhümme! ale'l-âkâm ve'd-dırâb ve butîni'l-evdiye ve menâbiti'ş-şecer" (Allahım! Üzerimize değil, çevremize; Allahım, dağlara, tepelere, vadilerin içlerine ve ağaç biten yerlere) diye dua etti ve yağmur hemen kesildi (Buhârî, "İstiska", 6; Müslim, "İstiska", 2, 8).
Bazı rivayetlerde, yağmur duasına çıkıldığında Peygamberimiz'in iki rek'at namaz kıldırdığı, namazda açıktan okuduğu, namazdan sonra ridâsını çıkarıp ters çevirerek giydiği ve kıbleye dönüp ellerini omuz hizasına kadar kaldırarak dua ettiği belirtilmiştir (Müslim, "İstiska", 1). Yağmur duası, sulamak ve bol yağmur almak için başka tedbirler almaya engel değildir; müminler hem tabii ve teknik tedbirleri alır, hem de her şey iradesine bağlı bulunan Rablerine dua ederler.