Hızlı yaşlandıran alışkanlıklar
Hayatta gelişigüzel olarak yapılan bazı alışkanlıklar vardır. Bu alışkanlıklar, insanı daha hızlı yaşlandırabilir, daha erken yaşlarda sağlıksız olmaya sebep olabilir. Yani farkında olmadan yapılan bu hareketler, zararlı ve erken yaşlanamaya yol açmaktadır. İşte, dikkat edilmesi gereken o durumlar...
Giriş Tarihi: 13.07.2024
13:05
Güncelleme Tarihi: 13.07.2024
13:15
Egzersiz yapmamak
🔸 Egzersiz yapmak, kasların güçsüzlüğünü giderir. Egzersiz yapmamak kasların zayıflamasına, atrofiye sebep olabilir. Vücut fiziksel yaralanmalardan daha çok etkilenir. Dolayısıyla haftada en az 3 gün, düzenli bir şekilde egzersiz yapmak çok önemlidir.
🔸 Bu egzersizlik durumu sürekli hale gelmez ise kilo alımı, tip2 diyabet, kalp hastalığı, bağışıklık sisteminin düşmesi, duygu durum bozuklukları gibi pek çok sağlık sorununa kapı aralar.
Güneş ışığını atlatmak
🔸 Beyinde bulunan ve meletonin hormonu üretmekle görevli epifiz bezi karanlık ortamlarda bu hormon üretimini artırmaktadır. Meletonin hormonu, insanın fiziksel hareketlerini yavaşlatan, uykulu ve dingin bir ruh hali oluşturan doğal sakinleştirici özelliği vardır.
Depresyondan en az etkilenenler, gün ışığına daha uzun süreli maruz kalanlar olduğu kanıtlandı. Yani güneşli ve aydınlık yerlerde yaşayanlar depresyondan daha az etkilenen, daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşayanlar oluyor.
Olumsuz düşüncelere sahip olmak
Olumsuz düşüncelere sahip olmak
🔸 Kişileri, depresif duyguya götüren düşünme eylemi olarak ortaya çıkabilir. Bireylerin zihninde tekrarlayıcı düşüncelere "rüminasyon" denilmektedir.
🔸 Ruminasyonun, kişilerin geçmişteki olumsuz deneyimleri ile ilgili zihinsel meşguliyetlerinin ileri ki yaşamları üzerinde negatif etkiye sahiptir. Bu nedenle yaşlılığı erken yaşlarda yaşamasına sebep olur.
Uzun saatler boyunca oturmak
Uzun saatler boyunca oturmak
🔸 İnsanın uzun süreli oturması bağırsaklara giden kan akımını azaltır ve bu durum bağırsakların çalışmasını bozar. Gaz, hazımsızlık, kabızlık gibi bağırsak sendromu ortaya çıkar.
🔸 Bir kişinin yarım saatten fazla oturması onun metabolik hızını düşürür. Oturmak, insülin direncine sebep olmakla birlikte akciğer, bağırsak, meme, prostat ve rahim kanseri olma riski oldukça yüksektir.
Fazla şeker tüketmek
🔸 Şeker tüketiminin oldukça fazla olumsuz etkisi vardır. Şeker tüketimi vücutta çeşitli sağlık sorularına yol açabileceği gibi fazla şeker tüketiminde ip 2 diyabet, obezite gibi metabolik hastalıkların meydana gelmesine neden olur.
🔸 Şeker, hem ruha hem bedene zarar veriyor. Şeker tüketimi; organlara zarar verir, ruh sağlığını dengesizleştirir ve bozar, uykulu kalitesini etkiler, DEHB ve duygudurum sorunları ortaya çıkarır.