İbn-i Sina'dan 10 şifalı bitki
Modern tıbbın kurallarını belirleyen İbn-i Sina'nın 276 esere imza attığını ve birçok eserinin, yüzyıllar sonra dahi birincil kaynak olarak okutulduğunu biliyor muydunuz? Ya da İbn-i Sina'nın ilaçların etkilerini ve güçlerini tecrübe ile kıyaslama yaparak belirlediğini? Sizler için, İbn-i Sina'dan 10 şifalı bitkiyi derledik.
Giriş Tarihi: 08.05.2019
13:26
Güncelleme Tarihi: 14.06.2019
13:20
Yeşil renkte, sert, tüylü otsu bir bitkidir. Ebucehil adının gelme sebebi ise tadının çok kötü olduğundan İslam tarihinde en çok beddua yemiş müşriklerden olan Ebu Cehil'in adını almıştır.
El-Kanun Fi't Tıbb'daki adı: Hanzal
Türkçe adı: Ebucehil Karpuzu
Etken maddesi: Acı maddeler, glikozitler.
Literatürde bildirilen kullanımları: İdrar söktürücü, iştah açıcı, ateş düşürücü.
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: Kan dindirici, sinirsel ve mafsal ağrılarda ve gut hastalığında.
Akdeniz ve Güney Avrupa'da yetişen çemen otu, baklagiller familyasının mensubu, otsu bir bitkidir. Genellikle bol miktarda güneş alan alkali yapıdaki topraklarda yetişir, kimi ülkelerde tüketimi baharat şeklindedir. Türkiye'de ise özellikle pastırma yapımında kullanılır. Haşlanmış formda sebze olarak tüketimi ya da çiğ olarak salataya ilave edilmesi de mümkündür.
El-Kanun Fi't Tıbb'daki adı: Hulbe
Türkçe adı: Boyotu Tohumu
Etken maddesi: Sabit ve uçucu yağ, müsilaj, fosforlu organik bileşenler
Literatürde bildirilen kullanımları: Balgam söktürücü, müshil, kuvvet verici, şeker hastalığında, ülser tedavisinde
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: Yaraların ve yanıkların tedavisinde, şişliklerin olgunlaştırılmasında, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, midevi.
Kantaron doğadan gelen mucizevî bir bitkidir. Dahili ve harici kullanım ile birçok faydasının görüldüğü kantaron yağı son derece etkili bir yöntemdir. Yanık ve yara tedavisi başta olmak üzere ciltteki her türlü sorunun tedavisinde kantaron yağı kullanılır.