İbn-i Sina'nın tavsiye ettiği 20 şifalı bitki ve besin
İslam medeniyetinin önemli simalarından birisi olan İbn-i Sina, hem filozof hem tabip olarak İslam dünyasındaki etkisinin yanı sıra asırlarca Avrupa tıbbını da etkiledi. Örneğin verem hastalığının bulaşıcı olmasının tespiti ve menenjiti en ince ayrıntılarına kadar tarif edip bu hastalığı ilk defa teşhis etmiş olması oldukça önemlidir. Sizler için, Batılı kaynakların "Hakim-i Tıb" diğer bir deyişle "Hekimlerin Piri ve Hükümdarı" olarak nitelendirdikleri İbn-i Sina'nın, El-Kanun fi't-Tıb kitabında yer alan şifalı bitki ve besinlerini derledik.
Giriş Tarihi: 16.07.2019
12:49
Güncelleme Tarihi: 28.06.2022
16:46
El-K ânun Fi't Tıbb'daki adı: Afsantin
Türkçe adı: Pelin otu
Etken maddesi: Uçucu yağ, acı maddeler ve flavon.
Literatürde bildirilen kullanımları: Midevi, kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü, idrar söktürücü.
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: Saçkıran ve yara tedavisinde, baş, kulak ve göz ağrısında, katarakta, iştah açıcı ve zehirlenmelerde.
📌* İştahsızlık, hazımsızlık ve safra yolları rahatsızlıklarına karşı fayda sağlar. İdrar söktürücüdür ve bedeni güçlendirici tonik etkisi vardır.
El-K ânun Fi't Tıbb'daki adı: Hurşuf
Türkçe adı: Enginar
Etken maddesi: Tanen, acı madde.
Literatürde bildirilen kullanımları: İştah açıcı, idrar ve safra söktürücü, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında etkili.
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: İdrar söktürücü, balgam söktürücü.
📌* Enginarın, öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek, kolesterolü düşürmek ve diyabet, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı koruma avantajları vardır. İçerdiği vitaminler sayesinde kalbe iyi gelir ve sinir sisteminin düzenlenmesine yardım eder.
El-K ânun Fi't Tıbb'daki adı: Cevü'l Buva, Cevzü'l Buya
Türkçe adı: Küçük Hindistan Cevizi
Etken maddesi: Resin, uçucu ve sabit yağ.
Literatürde bildirilen kullanımları: Gaz söktürücü, iştah açıcı, antiseptik, dizanteri, çocuklarda uyku verici olarak, haricen romatizmada
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: İdrar söktürücü, çilleri yok edici, gözü kuvvetlendirici, kabız etkili.
📌* Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri (MCFA)'ni içerir. Trans yağlara oranla oldukça sağlıklı bir yağ asididir ve metabolizmayı hızlandırır. Böylece kilo verimi hızlanır.
El-Kanun Fi't Tıbb'daki adı: Hıltit
Türkçe adı: Şeytantersi
Etken maddesi: Uçucu yağ, resin, zamk ve organik asitler.
Literatürde bildirilen kullanımları: Sinir sistemi yatıştırıcı, hazmı kolaylaştırıcı, spazm söktürücü.
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: Gaz söktürücü, saçkırana karşı, sinirsel ağrılarda ve sinir sistemi yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı olarak, idrar söktürücü.
📌* Şeytantersi, maydanozgillerden ana vatanı İran olan bir Ferula türüdür. Şeytantersinin çiğ halde iken sarımsağa benzer kuvvetli bir kokusu vardır ancak pişirildiğinde pırasayı andıran yumuşak bir tadı vardır. İsmi çok kötü kokusu yüzünden verilmiştir.
El-Kânun Fi't Tıbb'daki adı: Verd
Türkçe adı: Gül
Etken maddesi: Uçucu ve sabit yağ, acı madde, krosin.
Literatürde bildirilen kullanımları: İştah açıcı, sinir sistemi uyarıcısı, kadın hastalıklarında
El-Kanun Fi't Tıbb'daki kullanılışı: Şişleri yumuşatıcı, göz nezlesinde, kalbi kuvvetlendirici, iştah azaltıcı, midevi, idrar söktürücü.
📌* Doğal bir şekilde anti bakteriyel olan gül esansı yağı, akne ve akneye eğilimli cildin tedavisinde yardımcı olur.