Arama

İnsan eliyle yapılan büyük tahribat: Çevre kirliliği

Dünyanın kanseri çevre kirliliği gittikçe daha görünür ve ciddi bir probleme dönüşüyor. Sanayi devrimi ile başlayan çevre kirliliği gün geçtikçe hızla artıyor ve dünyaya onarılmaz şekillerde zarar veriyor. 1972 yılında İsveç'in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Son yıllarda çevre kirliliğinin artması, yaşanan büyük doğal afetler ve küresel ısınma hakkındaki tartışmalar çevre bilincinin oluşup korunması için önemli çalışmalar yapılmasını sağlamıştır. Peki çok üzerinde durduğumuz çevre kirliliğinin gerçekte ne olduğunu, sebeplerini, sonuçlarını biliyor muyuz? İşte çevre kirliliği hakkında bilmemiz gereken detaylar…

  • 14
  • 23

- Sürdürülebilirlik, çevre ve doğal kaynaklar hakkında farkındalığın arttırılması,
-Ulusal bazda çevre ve doğal kaynaklara ilişkin mevcut durumun tespiti ve gelecekteki değişimlerin izlenmesine yönelik olarak izleme ve veri yönetim kapasitesinin ve altyapısının geliştirilmesi,
- Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uyum sağlanması ve Plan dönemindeki oluşturulan tüm strateji ve eylem planlarının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uyumlu olarak belirlenmesi,
- Çevre yönetimi ve korunması ile ilgili teşvik ve araçların çeşitlendirilmesi.

  • 15
  • 23
ÇEVRE KİRLİLİĞİNE KARŞI ALINMASI GEREKEN GENEL ÖNLEMLER
ÇEVRE KİRLİLİĞİNE KARŞI ALINMASI GEREKEN GENEL ÖNLEMLER

Ekolojik farkındalık ve duyarlılığın topluma yayılması.
Ekolojik çevre üzerinde nüfus ve tüketim baskısının azaltılması.
Tarım ve diğer üretimlerde çevreye zarar vermeyen metotların geliştirilip uygulanması, gereğinden fazla ve zamansız gübre (özellikle azot, fosfor) kullanımının engellenmesi. (Organik tarım, kalıcıkültür vs.)
Atıkların azaltılması, dönüştürülmesi, yeniden işlenmesi, zararlı atık üreten teknolojiler yerine daha zararsız teknolojilere geçilmesi.
Tarımsal atıkların enerji üretimi, kompost vb. yöntemlerle faydalı kaynaklar şekline dönüştürülmesi.

  • 16
  • 23

Enerji üretiminde yeşil enerjiler olarak tanımlanan teknolojilere geçilmesi, tüketimde tasarruflu teknolojiler kullanılması, mimaride enerji tasarrufu sağlayan yapılar kullanılması.
Atık su arıtma tesislerinin kurulması, sanayi atıklarının temizlenmesi.
Köy ve kasabalarda atık suların fosseptiklere verilmesi.

  • 17
  • 23

Taşıt araçlarının periyodik bakımlarının yapılması, eskiyen araçların yenilenmesi, fosil yakıt kullanan araçlar yerine toplu taşımada temiz, elektrikli ulaşım sistemlerine geçilmesi.
Sosyal medyada aynı anda paylaşımlar yapılarak konuya dikkat çekilmesi.
Geri dönüşüme önem vererek oluşturulan çöplerin azaltılması.
Naylon poşetlerin gerekli olduğunda kullanılması.

  • 18
  • 23
ÇEVRE KİRLİLİĞİ KARŞITI EN İLGİNÇ İCATLAR
ÇEVRE KİRLİLİĞİ KARŞITI EN İLGİNÇ İCATLAR

Yağmur Bombası

Yeraltı sularının kimyasallarla aşırı kirlenmiş olmasından dolayı bazı bölgelerde temiz suya ulaşmanın tek yolu yağmurlarla gelen sular olmuştur. Bunu basitçe anlatmak gerekirse yağmurun oluşması için havanın belirli miktarda bir neme ulaşması gerekiyor. Bu makine sayesinde havaya çeşitli maddeler yayarak havayı yağışa daha uygun hale getirilir. Kesin olarak işe yarayıp yaramadığı konusunda net sonuçlar yoktur çünkü havada, iklimlerin değişmesinden ötürü sağlıklı bir kontrollü deney yapılamamaktadır. Ancak Fransa, ABD, İspanya ve Avustralya'daki denemeler başarıyla sonuçlanmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN