Arama

İnsan eliyle yapılan büyük tahribat: Çevre kirliliği

Dünyanın kanseri çevre kirliliği gittikçe daha görünür ve ciddi bir probleme dönüşüyor. Sanayi devrimi ile başlayan çevre kirliliği gün geçtikçe hızla artıyor ve dünyaya onarılmaz şekillerde zarar veriyor. 1972 yılında İsveç'in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Son yıllarda çevre kirliliğinin artması, yaşanan büyük doğal afetler ve küresel ısınma hakkındaki tartışmalar çevre bilincinin oluşup korunması için önemli çalışmalar yapılmasını sağlamıştır. Peki çok üzerinde durduğumuz çevre kirliliğinin gerçekte ne olduğunu, sebeplerini, sonuçlarını biliyor muyuz? İşte çevre kirliliği hakkında bilmemiz gereken detaylar…

  • 16
  • 23

Enerji üretiminde yeşil enerjiler olarak tanımlanan teknolojilere geçilmesi, tüketimde tasarruflu teknolojiler kullanılması, mimaride enerji tasarrufu sağlayan yapılar kullanılması.
Atık su arıtma tesislerinin kurulması, sanayi atıklarının temizlenmesi.
Köy ve kasabalarda atık suların fosseptiklere verilmesi.

  • 17
  • 23

Taşıt araçlarının periyodik bakımlarının yapılması, eskiyen araçların yenilenmesi, fosil yakıt kullanan araçlar yerine toplu taşımada temiz, elektrikli ulaşım sistemlerine geçilmesi.
Sosyal medyada aynı anda paylaşımlar yapılarak konuya dikkat çekilmesi.
Geri dönüşüme önem vererek oluşturulan çöplerin azaltılması.
Naylon poşetlerin gerekli olduğunda kullanılması.

  • 18
  • 23
ÇEVRE KİRLİLİĞİ KARŞITI EN İLGİNÇ İCATLAR
ÇEVRE KİRLİLİĞİ KARŞITI EN İLGİNÇ İCATLAR

Yağmur Bombası

Yeraltı sularının kimyasallarla aşırı kirlenmiş olmasından dolayı bazı bölgelerde temiz suya ulaşmanın tek yolu yağmurlarla gelen sular olmuştur. Bunu basitçe anlatmak gerekirse yağmurun oluşması için havanın belirli miktarda bir neme ulaşması gerekiyor. Bu makine sayesinde havaya çeşitli maddeler yayarak havayı yağışa daha uygun hale getirilir. Kesin olarak işe yarayıp yaramadığı konusunda net sonuçlar yoktur çünkü havada, iklimlerin değişmesinden ötürü sağlıklı bir kontrollü deney yapılamamaktadır. Ancak Fransa, ABD, İspanya ve Avustralya'daki denemeler başarıyla sonuçlanmıştır.

  • 19
  • 23
Gökdelenlerin üstündeki büyük su püskürtücüler
Gökdelenlerin üstündeki büyük su püskürtücüler

Su püskürtücüler, yağmur bombasının çalışma prensibi ile benzerlik gösterir. Burada farklı nokta ise havaya çeşitli maddeler göndermekten ziyade su püskürtülmesidir. Bu sayede havadaki kimyasal zehirli gazlar suya hapsolarak yeryüzüne düşer. Böylece insanlar daha temiz bir hava solumaya başlar. Proje teknik bazı eksiklikler içerse de birçok akademisyen bu projenin çalışabilir uygun bir proje olduğunu konusunda hem fikirdir. Bu makinelere 'toz bastırma üniteleri' de denilebilir.

  • 20
  • 23
Hava temizleyici bisiklet
Hava temizleyici bisiklet

Bu bisiklet hem çevreye zarar vermiyor hem de havayı temizleyerek oksijen üretiyor. Bu tasarım Taylandlı genç bir ekip tarafından yaratıldı. Ve 2013 Red Dot 2013 tasarım ödülünü kazanmıştır. Bisikletin enerjisi lityum iyon bataryasından geliyor. Bu batarya da güneş enerjisi ile dolabiliyor. Tam olarak bitkilerin fotosentez mantığıyla çalışarak kirli havayı dönüştürerek dışarıya oksijen yoğunluğu fazla olan bir hava gönderiyor. Henüz prototipi yapılmamış olmasına rağmen birçok yatırımcıdan yatırım teklifleri almışlar. Ancak pilin ve hava filtresinin ne sıklıkla değiştirilmesi konusu gibi kritik soruların cevapların henüz cevabı verilememiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN