Arama

İnsanları birbirinden ayıran fiziksel özellikler nelerdir?

Bir an başınızı kaldırıp etrafınızdaki insanların yüzünü hiç incelediniz mi? Küçücük alanlarınızda bile ne kadar birbirimizden farklıyız diye hayretinizi gizleyemediğiniz mutlaka olmuştur. Hele dünya... 7 milyar insan demek. Peki, bizim bu farklılıklarımız ve dünyada tek olmamız nelerden kaynaklanıyor? İşte, kendi bedenimizde dahi farklılığını duyunca şaşıracağınız detaylar...

  • 11
  • 31
KULAKLAR
KULAKLAR

İnsanların kulakları herkeste farklılık gösterir. Bunun yanı sıra kişinin kendi kulakları bile birbirinden farklılık gösterir. Bunun nedeni hamileliğin beşinci haftasında başın iki yanındaki altı minik iki çıkıntının büyümesiyle kulakların oluşmasıdır.

Büyümekte olan çıkıntılar daha sonra birbirine kaynar. İki kulağın şekli genler tarafından belirlense bile, rahim içindeki koşullar da kulakların şekillenmesinde önemli rol oynar. Kulaklar bir kez şekillendiği zaman bir daha şekil değiştirmez, yalnızca insanla birlikte büyür ve yaşlanır.

  • 12
  • 31

İnsanları kulaktan tanımak için bilimsel çalışmalar devam etmekte. Bir çalışmaya göre kulakları inceleyerek insanların kimliğini tespit etmek, yüz tanıma yöntemi ile aynı doğruluk payına sahip. ABD ve Hollanda'da insanlar, cinayet mahalinde bıraktıkları "kulak izi"ne dayanarak tutuklanabiliyor.

Ancak kulak izi ile suçluyu tanıma bilimi henüz tartışmalı, çünkü izin şekli, kulağa bindirilen basıncın yönüne ve miktarına göre değişebiliyor. Öyle ki ABD'de bir zanlı kulak izinin güvenilmez olduğu gerekçesiyle serbest bırakıldı.

  • 13
  • 31
GÖZLER
GÖZLER

Her bir gözdeki iris (gözbebeği çevresindeki renkli kısım) eşsizdir, eşi benzeri yoktur. İngiltere, ABD, Kanada gibi ülkeler, irisin bir kişinin kimliğinin tespitinde kullanılabileceğini kabul ediyor. Ancak aile bireylerinin pek çoğunda irisin görüntüsü birbirine benzer.

  • 14
  • 31

O halde iris nasıl oluyor da kimlik tespitinde kullanılabiliyor? Bunun yanıtı irisin yapısındaki karmaşada yatıyor. İris kasların, ligamentlerin, kan damarlarının ve pigment hücrelerinin iç içe geçtiği bir tabakadır. İrisin rengi ve genel dokusu genetiktir; dolayısıyla aile bireylerinin göz rengi aynı olduğu gibi, insanların sağ ve sol gözlerinin irisi aynıdır.

  • 15
  • 31

Bugün havaalanlarında kullanılan iris tarama sistemleri, irisin rengine ve dokusuna değil, beneklerine, girinti ve çıkıntılarına bakar. Bu da ligamentlerin, kasların ve pigmentlerin tam olarak nerede bulunduğunun tespit edilmesine dayanır, çünkü bunlar anne karnında genlere bağlı olarak değil, rastlantısal çevresel koşullara bağlı olarak oluşur. Sonuçta insanların gözleri yalnızca başkalarından değil, sağı da solundan farklıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN