Arama

İslam felsefesinden moderniteye: Zaman

Zaman kavramı, tarih boyunca hem bilim dünyasında hem de felsefi tartışmalarda sıklıkla tartışılan; onu tam olarak yansıtan bir tanıma sahip olmayan olgudur. Yaşamımızda sahip olduğumuz en değerli kaynaklardan biri olan zaman; saklanamaz, biriktirilemez, alınıp satılamaz, geriye ya da ileriye sarılamaz. Peki, zaman nedir? İslam'da zaman nasıl ele alınmıştır? Kur'an-ı Kerim'de "asra yemin" eden ayetlerin anlamı nedir? Kullandığımız saat düzeni, neye işaret eder? Zamanı yönetmek mümkün mü?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 10
İSLAM VE ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRMEK
İSLAM VE ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRMEK

Allah Resulünün de hadis-i şeriflerde bildirdiği üzere zaman, oldukça büyük bir nimettir ve boş yere harcanan bir zamanın telafisi yoktur.

💠

🔹 Örnek bir vaize olan ve ilahiyat alanındaki yazıları ile tanınan Fatma Bayram, bu konuda zaman ve gün geçirme kavramına atıfta bulunarak "zamanın seyircisi" olan bireylere atıfta bulunur.

🔹 Bir Müslümanın her anın kıymetini bilmesi, kişiyi cennete götürecek amellere yoğunlaşması, zamanını kimle ya da kimlerle geçirdiğine dikkat etmesi ve bu konuda seçici davranması gerektiği vurgulanır.

🔹 Dünyadaki hiyerarşiler, modern dünyanın bizi mahkûm ettiği etiketler, nihai anlamda yalnızca bir araçtır.

🔹 Bu nedenle Müslüman, içinde bulunduğu her anı, bir ganimet olarak görüp iyiliklerini arttırmaya çalışmalıdır.

💠

Fikriyat yazarı Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, zaman yönetimi ile ilgili düzenlenen konferanstan notlar aktarmış ve gençlerle ilgili şu çözüm önerilerine yer vermiştir:

🔶 Gençlere doğru ve verimli "zaman yönetimi" öğretilmeli, Hz. Peygamber'in örnekliğinde uyku düzeni, günlük ve haftalık programlar hakkında eğitim verilmelidir.

🔶 Zaman Fıkhı Anabilim Dalı kurulmalı ve Hz. Peygamber'in gençliği, Peygamberliği döneminde gençlerle iletişimi ve hedeflediği gençlik konularında detaylıca araştırmalar yapılmalı ve ulaşılan bilgiler bir din öğretimi programı içerisinde gençliğe aktarılmalıdır.

🔶 Gençlere doğru sosyal medya kullanımı hakkında bilgi verilmeli, zaman bilinci aşılanmalı ve uygulaması kontrol edilmelidir. Teknolojik imkânların ve sosyal medyanın olumlu yönlerinden yararlanılmalı, dini bilgiyi gençliğe ulaştırmada bir araç olarak kullanılmasının yolları araştırılmalı ve oluşturulmalıdır.

(x) 📌 Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın kaleminden "Gençliğin önemli sorunlarından biri: Zaman yönetimi"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN