Arama

İslam hekiminden doktorlara sağlık tavsiyeleri

Tıp ve ahlak birbirinden ayrılamayacak kadar ehemmiyetlidir. Bundan dolayı da ilk çağlardan itibaren tıp ahlakı üzerinde sayısız eser kaleme alındı. Dünyanın en şerefli ve itibarlı mesleği olarak tıbbı gören Müslüman hekimler de kendinden sonra gelecek kişilere yol göstermek için çeşitli tavsiyelerde bulundu. Bunlardan biri Ebu Bekir er-Razi'ydi. İslam uygarlığının en başarılı hekiminin öğrencisine gönderdiği mektuplarda verdiği öğütler sonrada kitap haline getirilerek Ahlâku't-Tabîb adıyla anıldı. Sizler için İslam hekiminden doktorlara sağlık tavsiyelerini derledik.

Oğulcağızım, bil ki, tabibe gereken, insanlara karşı yumuşak olmak,56 gizliliklerini korumak, sırlarını, özellikle de hizmetinde bulunduğunun sırlarını gizlemektir. Bazı insanlar hastalığını, mesela babası, annesi, çocuğu gibi, kendisine en yakın kimselerden bile gizleyebilirler. Tabibe ise zarureten ifşa ederler.

Ebu Bekir Er Razi'nin hastalıklara karşı önerdiği tedavi yöntemleri

Tabip hizmetindeki kimsenin hastalığına dair hiçbir şeyi, kalben görmezlikten gelmez. Çünkü o, hastanın hastalığını en kısa sürede ve en hızlı şekilde ve en basit ilaçla iyileştirmek ister. Eğer bu mümkün olmazsa, o zaman hastalık süresinin dört devresini gözetlemelidir: Başlangıç devresi, artma devresi, zirve devresi, gerileme devresi.

Hizmet edilen hasta kendisine tahsis ettiği tabiplere güzel muamelede bulunursa, tabip de onun sıhhatini koruma ve hastalığını idare etme konusunda ciddi davranacaktır. Hastaya karşı, tabibin kalbiyle ona yönelerek vereceği sevgiden daha faydalı bir şey yoktur.

Lokman Hekim'den şifa kaynağı 25 besin

Oğulcağızım bil ki, tabiplerden bir kısmı, özellikle de bir melik veya reis onu hususî hizmetine almışsa, insanlara karşı büyüklenirler. Hakîm Galen demiştir ki: "Bazı tabiplerin, meliklerin hizmetine girdiklerinde gurura kapılıp halka karşı kibirlendiklerini, onları tedaviden mahrum ettiklerini, onlara kaba söz söylediklerini, surat astıklarını gördüm. İşte bunlar gerçek mahrumlardır. Hakîm (tabip) bu zikredilen hasletlerin zıddına hareket etmeli, onları teşvik etmelidir.

Tabip tedavisinde Allah u Teala'ya tevekkül etmeli, iyileşmeyi ondan beklemelidir. Bu iyileşmenin, kendi kuvveti ve çalışmasından kaynaklandığı zannına kapılmamalıdır. Her işinde Allah'a itimat etmelidir. Kendisine, mesleğindeki ve uzmanlığındaki kuvvetine bakarak böyle davranırsa, Allah onu iyileştirmekten mahrum kılar.

Selçuklu ve Osmanlı'da hizmet veren ünlü hekimler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN