İslam'ın temizliğe verdiği önem
Temizlik, sağlıklı bir hayatın ve mümini kötülükten alıkoyan namaz gibi kıymetli bir ibadetin ön şartıdır. Yeryüzündeki bütün canlılar, fıtratları gereği temiz olmaya çalışır. Ancak temizlik hususunda insanoğlunun bütün canlılar içinde ayrı bir yeri ve sorumluluğu vardır. Peki, İslam temizlik konusunda bize ne öğütler? İşte hadis ve ayetler ışığında temizliğin önemi…
Giriş Tarihi: 12.11.2019
09:06
Güncelleme Tarihi: 12.11.2019
09:27
Iraklı akademisyen Kindi ise parfüm üzerine bir kitap yazmıştır. Bu kitap kokulu yağlar, kremler ve aromalı sıvılarla ilgili tarifler ile doludur. Kindi'nin kitabında parfüm yapımına ilişkin 107 yöntem ve tarifin yanı sıra, yapım ekipmanları ile ilgili bilgiler de vardır.
Şifre kırma geleneğinin mucidi El-Kindî ve kriptografi teknikleri
Müslümanların temizlik geleneği
Müslümanların temizlik geleneği doğrultusunda yapılan hamamlar , her Müslüman kasabasında kurumsallaşmıştır. Hamamlar, arkadaşları, komşuları, akrabaları ve işçileri bir araya getirerek, sohbet etmelerine imkân sağlayan temizlik mekanlarıydı. Hamamlar erkekler ve kadınlar tarafından farklı zamanlarda kullanılırdı. Kadınlar gün boyu, erkekler ise akşam saatlerinde kullanım hakkına sahiptiler.
İstanbul'un 5 tarihi hamamı
Temizliğin her çeşidine dinimizin ne kadar önem verdiği, ayet ve hadislerden de anlaşılır. Kısaca, müminin en belirgin özelliklerinden birisi temizliktir . Çünkü Peygamberimiz temizliğe büyük önem vermiştir.
"Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez, fakat O sizi tertemiz kılmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz." Maide, 5/6.
Maddi ve manevi anlamda kirden arınmak
Temizlik , maddi ve manevi anlamda kirden arınmak, pak ve nezih hale gelmektir. Rabbimizin bizlere emanet olarak verdiği bedeni , iman ile huzura kavuşmuş kalbi duru tutmaktır . Temizlik hem sağlıklı bir hayatın kaynağı hem de mümini kötülükten alıkoyan namaz gibi kıymetli bir ibadetin ön şartıdır.