İslam'ın temizliğe verdiği önem
Temizlik, sağlıklı bir hayatın ve mümini kötülükten alıkoyan namaz gibi kıymetli bir ibadetin ön şartıdır. Yeryüzündeki bütün canlılar, fıtratları gereği temiz olmaya çalışır. Ancak temizlik hususunda insanoğlunun bütün canlılar içinde ayrı bir yeri ve sorumluluğu vardır. Peki, İslam temizlik konusunda bize ne öğütler? İşte hadis ve ayetler ışığında temizliğin önemi…
Giriş Tarihi: 12.11.2019
09:06
Güncelleme Tarihi: 12.11.2019
09:27
Maddi ve manevi anlamda kirden arınmak
Temizlik , maddi ve manevi anlamda kirden arınmak, pak ve nezih hale gelmektir. Rabbimizin bizlere emanet olarak verdiği bedeni , iman ile huzura kavuşmuş kalbi duru tutmaktır . Temizlik hem sağlıklı bir hayatın kaynağı hem de mümini kötülükten alıkoyan namaz gibi kıymetli bir ibadetin ön şartıdır.
"Allah her türlü noksanlıktan, kusurdan münezzehtir, davranışlarında, sözlerinde nezih olan kullarını sever; temizdir, temiz kullarını sever." Tirmizî, Edeb, 41.
Peygamberimizin temizliğe verdiği önem
Peygamberimiz Mekke'den Medine'ye hicret ettiklerinde ilk iş olarak Kuba mescidini inşa etmişlerdi. Bu mescidin inşasında Peygamberimize yardımcı olanları ve bu mescidin seçkin cemaatini temizliğe gösterdikleri özen sebebiyle Kur'an-ı Kerim övmekte ve şöyle buyurulmaktadır:
"(Ey Muhammed!) İlk günden takvâ üzerine kurulan mescid içinde namaz kılman elbette daha doğrudur. Onda temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da çok temizlenenleri sever." Tevbe, 9/108.
İslam tarihinin ilk mescidi; Kuba
Temizlik bir yönüyle de maddi kirlerden arınmadır
Temizlik bir yönüyle maddi kirlerden arınmadır . Vücudumuzun sıhhati, iç âlemimizin huzuru temizlikte saklıdır. İnsan olmanın onuruna yakışan vücut temizliği, ağız ve diş bakımı maddi temizliğin başında yer alır. Sevgili Peygamberimiz de ümmetine zor gelmeyeceğini bilse her namaz vaktinde misvakla ağız temizliğini emredecek kadar bu konuyu önemsemiştir .
"Ey bürünüp sarınan, kalk ve insanları uyar. Sadece Rabbini yücelt, elbiseni temizle, pislikten sakın." Müddessir, 74/1-5.