Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • İspanyol gribi nedir? İspanyol gribi ile koronavirüs arasındaki benzerlikler

İspanyol gribi nedir? İspanyol gribi ile koronavirüs arasındaki benzerlikler

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızlıca yayılan yeni tip koronavirüsün bulaştığı kişi sayısı 150 bini geçti. Asya'dan Amerika'ya kadar tüm dünyayı kırmızı alarma geçiren virüs, ülkemizde de ölümlere neden oldu. Dünyayı esir eden bu hastalık, akıllara tarihin en ölümcül hastalığı olan İspanyol gribini getirdi. 50 ila 100 milyon kişinin hayatına mal olan bu virüs, toplumun hafızasında derin izler bıraktı. Peki, İspanyol gribi nedir? İspanyol gribi ile koronavirüs arasındaki benzerlikler nelerdir?

  • 19
  • 29
BİLİNEN İLAÇLAR VE AŞILAR FAYDA ETMEDİ
BİLİNEN İLAÇLAR VE AŞILAR FAYDA ETMEDİ

Bilim insanları bugün hala 1918 yılında dünya nüfusunun %2'sini ortadan kaldıran İspanyol gribinin nedenlerini araştırılıyor.

Koronavirüsün ise henüz bulunan bir aşı veya ilacı yok. Tedavi edilirken temel prensipler uygulanıyor. Hastanın bağışıklık sisteminin virüsle olan mücadelesini sürdürmesi için vücut fonksiyonlarının işler halde tutulması ve nefes desteği yapılıyor.

Koronavirüs ve İspanyol gribi, benzer hastalık belirtileri göstermesinin yanında bilinen hiçbir ilaç ölümlere engel olamadı.

  • 20
  • 29
TOPLU ALANLARDA BULUNMAK YASAKLANDI
TOPLU ALANLARDA BULUNMAK YASAKLANDI

İspanyol gribinde sosyal mesafeyi korumak için çeşitli önlemler alınmıştı. 1918 yılında ortaya çıkmasından sonra durulamayan durdurulamayan İspanyol gribinden dolayı toplantılar yasaklandı, okullar tatil edildi, kütüphanelerde kitap dağıtımı durdurulurken ulaşım araçları dezenfekte edildi.

Koronavirüs pandemisinde de dünya genelinde sert önlemler alındı. Çin'de ilk olarak Vuhan kenti tecrit edildi. İtalya'da sokağa çıkmak yasaklandı. Ülkemizde eğlence mekanları, sinema, kafe gibi toplu alanlar kapatıldı. Düğünler iptal edildi okullar da ise uzaktan eğitime başladı.

  • 21
  • 29
SOSYAL MESAFE KOYMA İKİ PANDEMİDE DE HAYATİ ÖNEME SAHİPTİ
SOSYAL MESAFE KOYMA İKİ PANDEMİDE DE HAYATİ ÖNEME SAHİPTİ

İspanyol gribinden sonra el sıkışmak bile suç hâline geldi. Amerikan ordusunda sabahları sirke ve suyla gargara yapmak mecburi olmuştu. Gribe karşı çok ilginç korunma yöntemleri de vardı. Kimileri ayağına salatalık bağlıyor, kimileri cebine patates koyuyor, kimileri de çocuklarını soğanların içine sokuyorlardı.

  • 22
  • 29

Koronavirüs salgınından sonra da insanların sosyal mesafeyi korunması, tokalaşmaması konusunda uyarılarda bulunuluyor. Kovid-19 da hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ya da burnunu temizlemesi sırasında saçılan parçacıkların solunması ile bulaşıyor.

Bu yolla bulaşma, genellikle hasta kişiyle 1 metreden daha yakın mesafeli temas sonucu gelişiyor. Ayrıca, hasta bir kişinin temas ettiği yüzeylere dokunma ve daha sonra dokunan el ile ağız, burun ya da göze temas yoluyla da bulaşma riski bulunuyor.

  • 23
  • 29
HERHANGİ BİR AYRIM YAPMADAN TÜM DÜNYAYI ETKİLEDİ
HERHANGİ BİR AYRIM YAPMADAN TÜM DÜNYAYI ETKİLEDİ

İspanyol gribi, I. Dünya Savaşı'nda siperler arasında hızlıca yayıldı. Önce Fransa'dan İngiltere'ye oradan da İtalya ve İspanya'ya geçti. Kral XIII Alfonso'da hastalandı. Özellikle de bu olaydan sonra İspanya basının ilgisini çekti. İspanyol gribi, fakir ve zengin ayrımı yapmadan herkesi etkiledi. ABD başkanı Woodrow Wilson, İngiltere başbakanı Lioyd George, ressam Edward Munch buna örnek verilebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN