İstanbul'da mutlaka yapmanız gereken 10 aktivite
Dünyanın en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, uzunca bir dönem dünyanın merkezi olmuş İstanbul'da, gezilecek ve görülecek çok fazla yer, yapılacak çok fazla aktivite var. Doğal ve tarihi yerlerden; Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na kadar, İstanbul'da gezilecek, görülecek ve yapılacak 10 aktiviteyi listeledik.
Giriş Tarihi: 15.04.2019
09:00
Güncelleme Tarihi: 05.05.2019
20:03
Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret ve dükkânlardan oluşan bir külliyedir. Külliyenin kuzeybatı yönündeki binaların bir bölümünde, Sultanahmet Meydanı'nda yer alan İbrahim Paşa Sarayı'ndaki yerine taşınmadan önce Türk İslam Eserleri Müzesi yer almaktaydı. Aynı mekân günümüzde Darüzziyafe ismiyle Osmanlı mutfağını sunan bir lokanta olarak hizmet vermektedir.
Bunun dışında külliyenin Beyazıt Meydanı'na bağlanan köşesinde ünlü bir kuru fasulyeci vardır. Yılın her mevsiminde hemen binanın önüne konan masalarda özenle hazırlanmış birkaç çeşit yemek yemek mümkündür. Burası özellikle lezzetli kuru fasulyesiyle ünlüdür. II. Abdülhamid döneminde İstanbul'u ziyaret eden Almam İmparatoru Kayser Wilhelm'in, külliyeyi gezerken etrafı çınarlarla çevrili havuzu avluyu görünce, ''Herhalde cennet burasıdır'' dediği rivayet edilir.
KINALIADA : İstanbul'un prens Adaları diye bilinen Marmara Denizi'ndeki kente yakın adalar topluluğu içindeki Kınalıada, , şehre en yakın olanıdır. Çınar Manastır ve Teşvikiye olmak üzere üç tepeli bir kara parçasıdır. Eski adı Proti olan adanın coğrafi yapısı kayalıktır. İsmi adadaki demir ve bakırın renklediği kızıl topraktan gelmektedir.
Bizans döneminde siyasi sürgünler Kınalıada'ya getirildi. Adaya sürülmüş en önemli kişi, Romen Diyojen'dir.
Adada iki tarihi yapı bulunmaktadır. Bunlardan biri, adaya ilk yerleşen Ermeniler için 1857 yılında inşa edilen Surp Krikor Lusavoriç'tir. Manastır tepesi olarak bilinen tepede de Rum Ortodokslara ait Hristos Manastırı yer almaktadır. Kınalıada Cami ise 1963 yılında ibadete açılmıştır.
Bizans döneminde adanın ismi bakır anlamına gelen Halki olarak bilinmekteydi. Dört tepeden oluşan Heybeliada, Büyükada'dan sonra en büyük ve en yeşil olanıdır. Adanın en yüksek tepesi olan Değirmendere 136 metredir. Diğer tepelerin adları Taşocağı, Makarais ve Ümit'tir. Ümit Tepesi'nde bulunan papaz okulunun faaliyette olduğu dönemde burası papaz okulunun faaliyette olduğu dönemde burası Papaz Tepesi olarak da anılmıştır.