Arama

İstanbul'u anlamak için görülmesi gereken 10 mekan

Büyük medeniyetlerin beşiği bir şehir… Adına efsaneler yazılmış, Boğaziçi'ni gerdanına inci gibi takmış nazlı İstanbul. Taşı toprağı altın, her adımda tarih kokan bu kent; yeşili, mavisi ve eski eserleriyle geçmiş zamanları yaşatmaya devam ediyor. Sizler için, İstanbul'u anlamanızı sağlayacak 10 mekanı derledik.

  • 17
  • 20

14 Kasım 1909'da parlamento binası olarak kullanılmaya başlana sarayda, II. Abdülhamid'in sanat koleksiyonu ile Rembrandt ve Ayvazovski'nin eserleri yer almaktadır. 20 Ocak 1910'da çıkan bir yangında çok değerli antikalar ile II. Abdülhamid'in özel koleksiyonu ve IV. Murad Kütüphanesi kül olmuştur.

Çırağan, ayrıca I. Dünya Savaşı sırasında Fransız istihkam kıtası tarafından kışla olarak kullanılmıştır.

1946 yılında sarayın bodrum katında bulunan Mevlevi dervişlerine ait mezarlar, altın arayan Fransız subaylar tarafından kazılarak tahrip edilmiştir. 1990 yılında otel binası inşa edilmiş ve 1992 yılında ise saray yenilenmiştir. Bugün Çırağan Sarayı, çeşitli sosyal ve resmi aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır.

  • 18
  • 20
'Ramazan'a özel: Hırka-i Şerif
’Ramazan’a özel: Hırka-i Şerif

Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi İslam kutsiyetinin önemli anılarını barındırır. İslamiyet'in kutsal emanetleri arasında sayılan Peygamber Muhammed Mustafa'nın hırkasıdır. İstanbul'da iki yerde bulunmaktadır. Biri Topkapı Sarayı'nda, Hırka-i Saadet Dairesi'ndedir. Bu daire, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında bu yöreden toplanıp getirilen İslamiyet'in kutsal emanetlerini kapsamaktadır. Burası aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi yapılanması içinde İslamiyet'in koruyucu rolünü sergilemektedir. Hırka- i Saadet veya Bürde-i Saadet adıyla anılmakta ve halifelik alametlerinden sayılmaktadır.

  • 19
  • 20

Diğer hırka ise, Veysel Karani'ye verilen ve miras yoluyla günümüze kadar gelerek Hırka-i Şerif Cami'nde korunanıdır. Bu cami, Fatih ilçesindeki Fevzipaşa Caddesi'nden aşağıya inince, Hırka-i Şerif Caddesi'nin bitişinde, Keçeciler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Hırka-i Şerif, her yıl ramazan ayının on beşinci gününden kadir gecesine kadar öğlen ve ikindi namazları arasında ziyarete açılmaktadır.

  • 20
  • 20

Cami, 1851 yılında, Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. I. Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. I. Abdülhamid ise 1780 yılında caminin kuzeyindeki avlu üzerinde bulunan ufak kâgir bölümü inşa ettirmiştir. II. Mahmud döneminde, 1812 yılında Hırka-i Şerif odası yenilenmiştir.

Sekiz parçadan oluşan Hırka-i Şerif, genç develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunmuştur. 120 santimetre uzunluğundadır. Topkapı Sarayı'ndaki hırka altın, camideki ise cam kapaklı gümüş bir sandık içerisinde saklanmaktadır.

Kaynak: Kültür A.Ş, İstanbul'un 100 Görülecek Yaşanacak Yeri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN