Arama

İstanbul'un 7 tepesi nerededir? İstanbul'un 7 tepe isimleri

Tarihin uzun ömürlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı, kentin tepelerini anıtsal yapılarla donatmıştır. Roma İmparatorluğu'nun başkenti Roma gibi, İstanbul'un surlar içinde kalan bölümünün yedi tepe üzerinde kurulduğu bilinmektedir. Peki, İstanbul'un yedi tepesi hangileridir? İstanbul hangi tepeler üzerine kurulmuştur? Sizler için İstanbul'un 7 tepesini derledik.

  • 2
  • 10
Çemberlitaş ve Nuruosmaniye Cami’nin bulunduğu Nuruosmaniye Tepesi
Çemberlitaş ve Nuruosmaniye Cami’nin bulunduğu Nuruosmaniye Tepesi

Bu tepenin üzerinde Nuruosmaniye Külliyesi bulunduğu için, tepeye Nuruosmaniye Tepesi denir. İkinci tepede çok fazla mimari yapı bulunur. Beyazıt'tan Sultanahmet'e uzanan Divanyolu Caddesi üzerindeki Çemberlitaş sütununun bulunduğu bölge ve yakın çevresidir. Tepeyi süsleyen Nuruosmaniye Camisi İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır.

İstanbul'da mutlaka yapmanız gereken 10 aktiviteyi görmek için tıklayın.

1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir. M.S. 330 yıllarında İmparator I. Konstantin onuruna, İstanbul'un bu ikinci tepesine dikilen Çemberlitaş ile temeli 1461 yılında atılan ve dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri olan tarihi Kapalıçarşı da bu tepededir. Bölgede Kapalıçarşı, Binbirdirek Sarnıcı, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camisi ve Medresesi, Nuruosmaniye Camisi, Çinili Han, Mısır Çarşısı yer alır.

  • 4
  • 10
Bayezid Camii, İstanbul üniversitesi ve Süleymaniye’nin bulunduğu Beyazıt Tepesi
Bayezid Camii, İstanbul üniversitesi ve Süleymaniye’nin bulunduğu Beyazıt Tepesi

İstanbul'da denizden bakıldığında göze çarpan üç tepeden biridir. Beyazıt Tepesi olarak bilinen üçüncü tepenin üstünde, günümüzde İstanbul Üniversitesi merkez binası olan eski Harbiye Nezareti vardır. Güneyde Beyazıt Cami, kuzeyde Süleymaniye Külliyesi bu üçüncü tepeyi çevrelemektedir. Mimar Sinan'ın kalfalık eseri olan Süleymaniye Camii ile daha da ihtişamlı gözüken tepede kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi de bulunur. Burada ayrıca Beyazıt Camii ve İstanbul Üniversitesi de yer alır.

  • 5
  • 10
Fatih Cami’nin bulunduğu tepe Fatih Tepesi
Fatih Cami’nin bulunduğu tepe Fatih Tepesi

Kentin en yüksek noktalarından biri olan dördüncü tepedeki başlıca anıt eserler Fatih Camisi ve Bozdoğan Kemeri'dir. Fatih'in merkez noktasında yer alan Fatih Camii ve Külliyesi bu tepenin en önemli yapısıdır. Dördüncü tepe, üzerinde Fatih Külliyesi bulunan, güneyde Lykos Deresi vadisine ve Aksaray'a doğru inen, kuzeyde oldukça dik yamaçlarla Haliç sahiline kavuşan Fatih Tepesidir. Dördüncü tepe ile beşinci tepeyi, üzerinde Gül Camii bulunan küçük bir vadi ayırır.

  • 6
  • 10
Yavuz Selim Cami’nin bulunduğu Sultan Selim Tepesi
Yavuz Selim Cami’nin bulunduğu Sultan Selim Tepesi

Beşinci tepe, üzerinde bulunan Sultan Selim Cami'si ve Külliyesi ile belirlenir. Sultan Selim Tepesi olarak bilinen tepe 74 metre yüksekliğindedir ve Haliç sahilinden Balat'a ulaşan vadi, beşinci tepeyi altıncı tepeden ayırmaktadır. Çok dik bir yokuşla Haliç sahilindeki Balat ve Fener'e uzanan bu tepenin eteklerine doğru Rum Lisesi (Kırmızı Mektep) göze çarpmaktadır. Sultan Selim Tepesi, İstanbul'u daha geniş açıdan izlemek isteyenler için öne çıkan mekânlardandır. Caminin avlusunda yer alan sekizgen türbe ise o manevi ruhun daha açık yansıtılmasına yardım eder. Ayrıca Kanuni Sultan Selim'in annesi Hafsa Sultan'ın ve Abdülmecid'in türbeleri de yine bu cami içerisinde göze çarpar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN