Arama

İstanbul’un yaşam kaynağı 3 doğal gölü

İstanbul'un doğal gölleri arasında Terkos Gölü, Küçükçekmece Gölü ve Büyükçekmece Gölü yer almaktadır. Bunlar, vadilerin sular altında kalmasından sonra meydana gelmiştir. İstanbul'un doğal güzellikleri arasında yer alan bu göller, şehrin eşsiz silüetini tamamlar. Aynı zamanda şehirdeki su kullanımının da önemli bir bölümünü karşılamaktadır. İstanbul'un yaşam kaynağı 3 doğal göl hakkındaki detayları derledik…

Göl neden 'çekmece' olarak anıldı?

Göl adını köprü olmadığı zamanlarda üzerinde yer alan çekmece adı verilen elle çekilerek karşıya geçmek için kullanılan salların büyük olmasından alır.

🔎Büyükçekmece Gölü nasıl oluştu?

📌Büyükçekmece oluşmasında, genç faylara ait veriler bulunmaktadır.

📌Buzul dönemindeki vadilerin derine aşındırma işlemi de bu fay zonlarını takip ederek heyelanların oluşmasına neden olmuştur.

📌Ayrıca, heyelanların oluşmasında diğer hazırlayıcı parametreler geçirimsiz özellikte fisürlü kil ile ara seviyelerde geçirimli kum düzeylerinin bulunması ve heyelanların topuk kısımlarının aşındırılması olayları etken olduğu belirlenmiştir.

Büyükçekmece Gölü'nün kullanım alanları

📌İçme suyu amaçlı kullanılan Büyükçekmece Gölü'nün güneyinde kentsel yerleşimler bulunmaktadır. Göl çevresi kuzeydeki geniş ovalara kadar büyük oranda tarım amaçlı kullanılmaktadır.

📌Öte yandan gölün hemen batısında orta büyüklükte bir taş ocağı ve gölün güneybatısında çimento fabrikası bulunur.

Gölde yapılabilecek faaliyetler

📌Gölde balık tutmaya elverişlidir. Gölde eskiden 30 tür balık varken bu sayı halihazırda 4'ü yabancı tür olmak üzere 15 tür balık kalmıştır.

📌Alan düzenli bir şekilde İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu tarafından izlenmektedir.

Büyükçekmece Gölü'ne nasıl gidilir?

  • 9
  • 12
KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ
KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ

Küçükçekmece Gölü'nün özellikleri

📌Küçükçekmece Gölü, Marmara Bölgesi'nde, İstanbul'da Küçükçekmece, Avcılar, Bakırköy ve Başakşehir ilçeleri arasında yer alan doğal göllerden bir diğeridir.

📌İstanbul'un 15 km batısında, deniz seviyesinde yer alır.

📌Şehrin 15 km batısında ve deniz seviyesinde bulunan Küçükçekmece Gölü, yaklaşık 10 km uzunluğa, 6 km genişliğe, 16 km2 yüzölçümüne ve en fazla 22 metre derinliğe sahiptir.

Eski İstanbul'un 5 medresesi

  • 10
  • 12

Gölde keşfedilen arkeolojik buluntular

📌Gölde 2008 yılında Kocaeli Üniversitesi ve Bristol Üniversitelerinin ortak çalışmaları ile çok yeni ve önemli arkeolojik buluntular keşfedilmiştir.

📌M.S. 557'deki büyük depremde yok olduğu sanılan Bathonea kentine ait olduğu düşünülen bazı kalıntılar burada bulunmuştur.

2007 yılında keşfedilen 2700 yıllık antik kent Bathonea Küçükçekmece Gölü'nün Avcılar ve Küçükçekmece kıyılarında İstanbul'un en eski ve en büyük antik limanlarından olabilecek liman ve kent kalıntılarına sahiptir.

Bathonea kazıları ile bugüne kadar antik liman yapıları, İmparator Büyük Konstantin tarafından yaptırıldığı düşünülen dev bir açık sarnıç, bir kale kalıntısı ve tabanları mozaik kaplı büyük bir saray-manastır kompleksi, yer altı su kanalları ile antik yollar gün yüzüne çıkarıldı.

  • 11
  • 12

📌Çalışmalar sırasında bulunan kent kalıntıları, arkeologlara buranın yazılı kaynaklarda geçen ancak yeri şimdiye kadar tespit edilemeyen "Bathonea" kenti olduğunu düşündürdü.

📌Bölgede bulunan evlerin birçoğunun kendisine ait iskelesi olması ve çok sayıda antik çapanın bulunması da dönemi anlatan tarihçi Procopius'u doğruluyordu.

📌Gölden çıkarılan kalıntılar, Bothonea'nın önemli bir liman kenti olduğunu da gözler önüne serdi.

Mimar Sinan'ın İstanbul'da inşa ettiği 5 Darülkurra

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN