Kalbi koruyan mucizevi 10 besin
Ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde ölümle sonuçlanan hastalıkların ilk sırasında yer alan kalp hastalıkları, kişinin beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgilidir. Yaşam koşulları, beslenme alışkanlıklarını değiştirerek kalp ve damar sağlığı açısından zararlı rafine şeker, trans yağ ve doymuş yağ içeren gıdaların daha çok tüketilmesine neden oluyor. Sizler için kalp dostu 10 besini derledik.
Giriş Tarihi: 22.12.2018
15:50
Güncelleme Tarihi: 23.12.2018
10:41
Besin değeri çok yüksek olan sarımsak, tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir mineralleri açısından son derece zengindir. Sarımsak, içerisindeki kuversetin sayesinde damar tıkanıklığının önler ve yağlarının oranının düşmesini sağlar.
Sarımsak kürü yapılışı: 2 litre limon suyunu, kavanozun içerisine koyduktan sonra 40 tane diş orta boy soyulmuş sarımsağı yıkamadan ezerek, limon suyuna ilave edip tüketebilirsiniz.
Sarımsak ve limon kürü:
Sarımsak ve limon karışımı gribal enfeksiyonu önlemek adına doğru bir tercihtir. Gece yatmadan önce bir diş sarımsağı küçük parçalar halinde doğrayıp, limon suyuyla yutmak vücut direncini artırarak gribi önler.
Günde bir fincan yeşil çay
Yeşil çay, içeriğinde bulunan kateşinler sayesinde gerçek bir antioksidan deposudur. Günde 1 fincan yeşil çayın sağladığı antioksidanla kalp damar sağlığınıza destek olabilirsiniz. Ancak hipertansiyon problemi yaşayanların, yeşil çayı doktorlarına danışmadan tüketmemeleri gerekiyor.
Obezite ve fazla kiloların düşmanı
Yeşil çay metabolizmayı hızlandıran en önemli besinlerden biridir. Antioksidan kaynağı olan yeşil çay, metabolizmayı çalıştırıp yağları yakıta çevirir.
Meyve ve sebzelerde bulunan bir mineral olan potasyum kan basıncını etkili bir şekilde düşürür. Genellikle tuzla birlikte aldığımız sodyum mineralinin aksine vücutta fazla su tutulmasını engeller. En çok muz, biber, patates ve yoğurtta bulunan potasyum için günlük tavsiye edilen tüketim miktarı, 4.700 miligramdır.
Fındık, badem gibi yağlı tohumlar; hem magnezyum, fosfor, çinko gibi mineraller açısından zengin hem de sağladığı bitkisel yağ içeriğiyle tam bir kalp dostudur. Özellikle çiğ olanlarını tercih etmeli ve günde 1 avuçtan fazla tüketmemeye dikkat etmek gerekiyor.
Yine omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, keten tohumu ve kabak çekirdeği gibi yemişler balık tüketmeyenler için iyi birer alternatif olarak kullanılabilir. Bu yemişlerde bulunan lifler, kan basıncını düşürerek yemek yedikten sonra oluşan kan şekerindeki ani düşüşleri dengeler.
Kan şekerinin aniden azalması aşırı yemek yemeye neden olurken lifli gıdalar, kan şekerini düzenleyerek ani açlık hissini kontrol altına almanıza yardımcı olur.
Somon, ton balığı gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asidi içeriğiyle kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Omega 3 yağ asitleri trigliserid düzeyini azaltarak, damar çeperlerinde tıkanıklığa yol açan plak oluşumunu azaltır ve kan basıncını düşürür.
Damar içinde pıhtı oluşması riskini azaltır:
Omega-3 yağ asitleri, doğal antikoagülan gibi etki gösterir. Kandaki pıhtılaşma hücrelerinin birbirlerine yapışmasını azaltır, böylece damar içinde pıhtı oluşması ihtimali azalır.