Arama

Kan bağışı hakkında hayat kurtaran 10 bilgi

Kan, damarlarımızda akan ve yaşamsal faaliyetimizi devam ettiren hayati sıvının adıdır. Bir gün bir kazadan ya da hastalıktan dolayı kan ihtiyacınız olabilir. Yaşamın sonlanmaması adına tek çare kan bağışçısından yapılacak nakildir. Çünkü ilacı olmayan tek şey kandır. Kan bağışı nasıl yapılır? Kan bağışı caiz midir? Kimler kan verebilir? Kan bağışının vücuda faydaları nelerdir? Kan bağışı hakkında hayat kurtaran bilgileri sizler için derledik.

  • 13
  • 32

Vücudumuz çok karışık olmasının yanında bir o kadar da sistematik çalışır. Bir kan eksikliği olduğunda da yeni kan üretimine başlar. Kan verdikçe kan hücreleri yenilenir, gençleşirsiniz. Kemik iliğinizin yağlanmasını önler. Kalp krizi riski yüzde %90 azalır.

Kandaki yağlanma oranı düşer, baş ağrınız, stresli ruh hâliniz, tansiyonunuz gider. Kolesterol ve şeker düzeyleriniz dengede kalır. Ayrıca kanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştığında üzerlerinde bulunan barkod numarası ile telefonunuza kanın kim tarafından kullanıldığını bildiren bir teşekkür kısa mesajı gelmektedir.

  • 14
  • 32
Bağışlanan kan hastaya hemen verilir mi?
Bağışlanan kan hastaya hemen verilir mi?

Bağışlanan kanlara AIDS, Hepatit B, Hepatit C, frengi ve kan grubu testleri yapılır. Yapılan testlerde pozitif çıkan kan imha edilir. Bulaşıcı hastalığı olmayan, kan grupları tespit edilmiş kan ürünleri depolarda uygun sıcaklıklarda saklanır. Hastaneler gerçekleştireceği tedavi, ameliyatları ve acil durumları göz önünde bulundurarak Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezleri'nden toplu kan isteminde bulunur. Hasta yakınları kan tedarik sürecine dahil değildir, ücret ödemezler.

  • 15
  • 32
Ülkemizde kan bağışıyla ilgilenen kurumlar nelerdir?
Ülkemizde kan bağışıyla ilgilenen kurumlar nelerdir?

Ülkemizde kan bağışı ile ilgilenen kurumlar; Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SGK ve üniversite hastanelerine bağlı kan merkezi istasyonlarıdır. Kızılay ise ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 82'sini tek başına karşılamaktadır.

  • 16
  • 32
Kan bağışı nasıl gerçekleşir?
Kan bağışı nasıl gerçekleşir?

Bilgilendirme ve form doldurma

Kan bağışı için kan bağışı merkezlerine başvurduğunuzda size 4 sayfalık bir form verilir. Bu formun içeriğinde;

Kan bağışçısı bilgilendirme formu
Kan bağışçısı kayıt formu
Kan bağışçısı sorgulama formu yer almaktadır.

  • 17
  • 32

Dolduracağınız sorgulama formunda kişisel bilgilerinizin yanı sıra özel hayatınızla ilgili sorular bulunmaktadır. Ankette özel soruların yer alması ve sizlerin bu sorulara samimiyetle vereceğiniz cevaplar "Güvenli Kan Temininin" ilk adımını oluşturmaktadır. Paylaştığınız tüm bilgiler hem etik hem de yasal olarak gizli tutulmaktadır. Sorular ve bilgilendirmeler ile ilgili her türlü merak ettiğiniz konuyu doktorlarımıza ya da flebotomistlere (hemşirelere) danışabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN