Kan bağışı hakkında hayat kurtaran 10 bilgi
Kan, damarlarımızda akan ve yaşamsal faaliyetimizi devam ettiren hayati sıvının adıdır. Bir gün bir kazadan ya da hastalıktan dolayı kan ihtiyacınız olabilir. Yaşamın sonlanmaması adına tek çare kan bağışçısından yapılacak nakildir. Çünkü ilacı olmayan tek şey kandır. Kan bağışı nasıl yapılır? Kan bağışı caiz midir? Kimler kan verebilir? Kan bağışının vücuda faydaları nelerdir? Kan bağışı hakkında hayat kurtaran bilgileri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 15.06.2019
15:32
Güncelleme Tarihi: 15.06.2019
16:55
Dikkat edilmesi gerekenler
Gerçekleşen kan bağışı günlük hayatınızı etkilemeyecek miktardadır. (vücuttaki kanın 1/13'ü ) Yine de dikkat edilecek bazı konular vardır. Sigara baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi şikayetlere yol açabileceği için bağış sonrası en az iki saat içinde içilmemesi gerekmektedir.
Gün içerisinde kan bağışında bulunduğunuz kolunuz ile ağırlık kaldırmamanız kapanan damar duvarındaki pıhtının açılmaması için önemlidir. İlk 4 saat boyunca olduğundan fazla sıvı tüketmeye çalışınız. İkinci öğünden önce alkollü içecekler almayınız. (alkol vücuttan sıvı atılımını artırdığı için şikayete yol açabilir.)
Sportif faaliyetlerinize bir gün ara veriniz. Gün içerisinde sıvı kaybını artırdığı için aşırı sıcak ortamlarda (hamam, sauna vb.) bulunmayınız. Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları vb.in kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir. Tüm bu önerilere rağmen baygınlık hissi ya da baş dönemsi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz.
Aferez; kan bağışçısından (verici) kanının, hasta (alıcı) için gerekli olan bölümünün (eritrosit, trombosit veya plazma)alınıp, ihtiyaç duyulmayan bölümünün geri verilmesi işlemidir.
Aferez işlemi nasıl gerçekleşir?
Trombosit aferez işlemi, kan bağışçı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşeni(trombosit) elde edilene kadar devam eden bir kan alıp-verme işlemidir. Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir. Bu işlem cihazdan cihaza değişiklik göstermekle birlikte ortalama 45-90 dakika kadar sürer.
Kimler aferez bağışçısı olabilir?
Damar yapısı uygun olan ve son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilacı kullanmayan kan verebilecek herkes aferez bağışçısı olabilir. Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler aferez bağışçısı olamazlar.