Arama

Kan grubuna göre beslenme

Fast-food ve düzensiz beslenmenin hayat karmaşasında neticesini tartılarda görüyoruz. Dünyanın ciddi obezite tehdidi altında olduğu da artık kabullenilmiş bir gerçek. Bu sebeple doğru beslenme üzerine televizyonlarda sayısız yayın, tıp dünyasında sayısız araştırma ve makaleler bulunuyor. Hepsinin ortak durduğu nokta ise yeterli ve dengeli beslenme. Ancak içlerinden biri dikkatleri üzerine çekti. Kan grubuna göre beslenme... Peki, nedir bu kan grubuna göre beslenme?

  • 4
  • 20
ÖNCELİĞİNİZ YETERLİ VE DENGELİ BESLENME OLSUN
ÖNCELİĞİNİZ YETERLİ VE DENGELİ BESLENME OLSUN

Parmak izleri bile insanlarda farklılık gösterirken kişileri kan gruplarına göre tasnif edip aynı diyeti uygulamanın ne kadar doğru olduğu tartışma konusu. Özellikle ülkemizde kan gruplarının dağılımına bakıldığında ;
A Rh ( ) – %37,8
0 Rh ( ) – %29,8
B Rh ( ) – %14,2
AB Rh ( ) – %7,2
A Rh (-) – %4,7
0 Rh (-) – %3,9
B Rh (-) – %1,6
AB Rh (-) – %0,8 şeklinde bir tabloyla karşılaşıyoruz. 2016 verilerine göre ülkemizde 79 milyon 814 bin 871 kişi yaşıyorken, yaklaşık %43'ünün A kan grubunda olduğu tabloda 34 milyon 320 bin 395 kişinin tek tip beslenmesi oldukça kafa karıştırıcı bir durum. Sağlıklı bir hayat için dengeli ve yeterli beslenmek en faydalısı. Kan grupları beslenme şekli üzerinde yardımcı unsur olabilir ancak zayıflamak için tek başına yeterli olmaz. Doktor kontrolünde olmak, yaş, kilo, boy, sağlık durumları gözden kaçırılmaması gereken en büyük etmenler.

  • 5
  • 20
A GRUBU KANA BİLİMSEL DAYANAK
A GRUBU KANA BİLİMSEL DAYANAK

Yapılan araştırmalara göre A kan grubunun, yerleşik hayatın yavaş yavaş başladığı, avcılık eylemlerinin azalıp tarım faaliyetlerinin başladığı dönemde ortaya çıktığı kabul edilir. Dolayısıyla, A kan grubu, çiftçi kan grubu olarak da isimlendirilir. Bu gruptaki kişilere et ve süt ürünlerinin fazla kilo aldırdığı kabul edilir.

  • 6
  • 20
A GRUBU KAN NASIL BESLENMELİ?
A GRUBU KAN NASIL BESLENMELİ?

A kan grubuna sahip olanlar için yararlı besinler arasında balık; zeytinyağı; yer fıstığı, ceviz, kabak çekirdeği, badem, hardal (sirkesiz), kedi otu, ginseng, kuşburnu, papatya, kahve, yeşil çay, keten tohumu, kimyon, kekik, biberiye; börülce fasulye, her türlü mercimek, soya ve ürünleri (doğal, genetiği değiştirilmemiş), çavdar ürünleri ve ekmeği, yulaf ürünleri ve ekmeği, karabuğday ürünleri ve ekmeği, eski tip buğday ürünleri ve ekmeği (amarant veya eski Türk buğdayı); enginar, karalâhana, marul, havuç, kabak, pırasa, ıspanak, pazı, beyaz lahana, brokoli, sarımsak, soğan, kereviz, maydanoz ve bütün yeşil yapraklı sebzeler; kayısı, dut, incir, üzüm, kiraz, vişne, erik, greyfurt, limon, mürdüm eriği, zencefil, pekmez, aloe vera, yer elması, magnezyum sülfat (İngiliz tuzu) sayılabilir.

Bu kan grubuna sahip olanlar için zararlı sayılan besinler de mevcut. Özellikle hayvansal gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Listede her et (tavuk ve hindi hariç); karışık et (salam, sucuk, sosis gibi); deniz hayvanları (kerevit, kalamar v.b.) ve havyar; süt, dondurma, tereyağı; herhangi sıvı veya katı yağ (balık yağı, inek iç yağı, zeytinyağı ve keten yağı hariç), piyasa zeytinleri (boyanmış ve beyaz sirke veya limon asidi ile karıştırılmış); kavrulmuş ve bekletilmiş kuru yemiş, buğday tip 405–550; Patates, biberler, pul biber, domates salçası, portakal ve suyu; soda, gazoz, şarap sirkesi, früktoz, glikoz, tatlandırıcı, sakız, jelâtin, bayat yiyecekler, hazır yiyecek ve içecekler, mide ve bağırsaklarda gaz oluşturan her yiyecek bulunuyor.

Bir de yararı ve zararı bulunmayan nötr besinler var. A kan grubu için tavuk ve hindi eti, taze yumurta, yoğurt, kefir, koyun keçi peyniri ve sütü, beyaz peynir, salamura peynir, eski kaşar, tulum peyniri, mozarella; kestane, badem, susam ve ürünleri, pirinç ve ürünleri, mısır ve çeşitleri, arpa çeşitleri, barbunya, nohut; turp, kırmızı pancar ve 'Zararlılar'a girmeyen meyve, sebze ve yiyecekler sayılabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN