Kanser Belirtileri Nelerdir? Kanser Nedir? Kanser Türleri Nelerdir?
Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve normal hücrelere yer bırakmaması ile başlar. Kanser, dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Peki, kanserin belirtileri nelerdir? Kanser nedir? Kaç türü vardır, kanserin nedenleri nelerdir? Kanser riskini nasıl azaltabiliriz? Kanserde doğru bilinen yanlışlar nelerdir? İşte kanserin 20 ölümcül belirtisi...
Giriş Tarihi: 11.02.2020
15:02
Güncelleme Tarihi: 04.02.2021
09:02
ŞEKER TÜKETİMİ KANSERİ İLERLETİR
YANLIŞ: Şeker tek başına kanserojen değildir. Ancak uzmanlar bu etkilenmenin nedeninin şeker tüketimiyle değil aşırı kilo ile ilişkili olduğunu düşünüyor. Kanserin seyri tüketilen şeker miktarının azlığı ya da çokluğuna göre değişmez. Vücutta kanser hücreleri de dahil olmak üzere tüm hücrelerin şeker ihtiyacı bulunmaktadır ancak uygun miktar oldukça önemlidir. Çünkü vücutta yakıldığından fazla alınan glikoz, bireyi şişmanlatabilir ve şişmanlık kanser gibi önemli hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır.
Mide krampları veya sık sık ekşimiş bir mide kalın bağırsak kanseri belirtisi olabilir. Sessizce ilerlemesiyle bilinen mide kanseri, Türkiye'de en sık görülen kanser türlerinden biri. Nedeni tam olarak bilinmeyen mide kanserinin sinsice ilerlemesi erken teşhisi güçlendiriyor. Üstelik karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik gibi belirtilerle başka hastalıkları taklit ediyor.
Birkaç haftadan daha uzun süren yorgunluk veya bitkinlik sessiz ve derinden giden bir kanserin habercisi olabilir. Kanser yorgunluğunun tam sebebi ve en iyi nasıl tedavi edileceği her zaman kesin olarak belli değildir.
YANLIŞ: Kanser viral veya bazı bakteriyel enfeksiyonlarda olduğu gibi bireyden bireye bulaşan bir hastalık değildir. Çünkü sağlıklı kişinin bağışıklık sistemi kanserli hücreleri yok ederek yaşamalarına izin vermez. Kısacası aynı ortamda bulunmak, tokalaşmak gibi temaslar ile kanserin bulaştığına dair henüz hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
YEMEK YEME İSTEGİNİN GİTMESİ
Hemen hemen her insan hayatın bir döneminde iştah kaybı sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Tıbbi olarak anoreksiya olarak adlandırılan iştah kaybı, çeşitli rahatsızlıklardan ve hastalıklardan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, ilaçların etkilerinden bazı durumlarda da altta yatan kanserin etkilerinden daha ciddi olabilir.