Kanser Belirtileri Nelerdir? Kanser Nedir? Kanser Türleri Nelerdir?
Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve normal hücrelere yer bırakmaması ile başlar. Kanser, dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Peki, kanserin belirtileri nelerdir? Kanser nedir? Kaç türü vardır, kanserin nedenleri nelerdir? Kanser riskini nasıl azaltabiliriz? Kanserde doğru bilinen yanlışlar nelerdir? İşte kanserin 20 ölümcül belirtisi...
Giriş Tarihi: 11.02.2020
15:02
Güncelleme Tarihi: 04.02.2021
09:02
Birkaç haftadan daha uzun süren yorgunluk veya bitkinlik sessiz ve derinden giden bir kanserin habercisi olabilir. Kanser yorgunluğunun tam sebebi ve en iyi nasıl tedavi edileceği her zaman kesin olarak belli değildir.
YANLIŞ: Kanser viral veya bazı bakteriyel enfeksiyonlarda olduğu gibi bireyden bireye bulaşan bir hastalık değildir. Çünkü sağlıklı kişinin bağışıklık sistemi kanserli hücreleri yok ederek yaşamalarına izin vermez. Kısacası aynı ortamda bulunmak, tokalaşmak gibi temaslar ile kanserin bulaştığına dair henüz hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
YEMEK YEME İSTEGİNİN GİTMESİ
Hemen hemen her insan hayatın bir döneminde iştah kaybı sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Tıbbi olarak anoreksiya olarak adlandırılan iştah kaybı, çeşitli rahatsızlıklardan ve hastalıklardan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, ilaçların etkilerinden bazı durumlarda da altta yatan kanserin etkilerinden daha ciddi olabilir.
ŞİŞKİNLİK VEYA KARINDAN KİLO ALIMI
Karın bölgesinde yaşanan şişkinlik tedavi edilmezse ciddi boyutlara ulaşabilir. Karın şişmesi genellikle sindirim sisteminin normal işlevinin bozulması ve bağırsak gazında artış olması sonucu ortaya çıkar. Fakat karın şişkinliği, karın bölgesinde yer alan organların (mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, üreme organları, mesane ve bu organlarla ilişkili kan damarları) hafif veya ciddi hastalıkları sonucunda olabilir.
AKILLI İLAÇ HER HASTAYA UYGUNDUR
YANLIŞ: Kanser tek bir hastalık değildir. Her birinin belirtileri, bulguları, klinik gidişleri, tedavi seçenekleri ve tedaviye yanıtları birbirinden farklıdır. Akıllı ilaçlar denilen ilaçlar aslında hedefe yönelik tedavi yapan ilaçlardır. Fakat bu ilaçlar tüm kanser türleri için kullanılmıyor. Daha çok bağırsak, akciğer, mide ve yumuşak doku tümörleri için tercih ediliyorlar.