Arama

Karadeniz'in görmeniz gereken ahşap camileri...

Dünyada ilk örneklerini verdiğimiz ahşap tavanlı ve ahşap direkli camiler, asırlardır Türk-İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında gösterilir. Özellikle Doğu Karadeniz'de yöresel mimariye uygun olarak iki asır önce inşa edilen camiler, mimari yapısı ve kök boyalarla yapılan süslemeleriyle hem görsel hem de manevi bir güzellik sunarlar. Motifleriyle, renkleri ve maneviyatıyla göz dolduran, Karadeniz'in görmeniz gereken ahşap camilerini sizin için inceledik.

  • 2
  • 11
Artvin - İremit Camii
Artvin - İremit Camii

🕌 Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Gürcistan sınırı Camili Havzası'ndaki 6 köyden biri olan Maral'da, Osmanlı döneminden kalma tarihi İremit Camisi, ahşap mimarisi ve kök boya kullanılan rengarenk motifleriyle göz dolduruyor.

📌1850 yılında yapılan İremit Camii, kırmızı, mavi ve yeşil renkleriyle oyma tekniğindeki süslemelere sahip.

📌Köy halkınca özenle korunan ve yaklaşık 169 yıldır ayakta duran cami, Artvin'i ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

  • 3
  • 11
Trabzon - Taşören Merkez Camisi
Trabzon - Taşören Merkez Camisi

🕌 Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan ve 1841-1844 yıllarında yapılan 175 yıllık Taşören Merkez Camisi, yörenin en eski ahşap camilerinin başında geliyor.

📌2010 senesinde belirlenemeyen bir sebeple çıkan yangında büyük hasar gören cami, mimari özellikleri bakımından Karadeniz yöresinin birçok özelliğini bünyesinde barındırıyor.

📌Alt katı taştan, üst katı ise ahşaptan yapılan cami, Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünce başlatılan çalışmalar sonucunda aslına uygun olarak yeniden inşa edildi.

İstanbul'daki camilerin ilginç hikayeleri

  • 4
  • 11
Samsun - Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi
Samsun - Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi

🕌 Samsun'da inşa edilen Seyyid Kutbiddin Camii'nin tavan ve taban döşemeleri ahşap olup, gömme tavan göbeği mevcut. Yapının girişinde M. 1292 yılında yapıldığı yazar. Caminin güney yöndeki duvarına bitişik vaziyette türbe yer alır.

📌Beşik tonozlu mekanda tek bir sandukadan oluşan türbenin içinde M. 1404 yılında yapıldığına dair sonraki onarımlarda yazılmış bir Arapça metin bulunmaktadır. Bu onarımlar sırasında türbe ve caminin tuğla duvarları travertenle kaplanmış, caminin kemerli son cemaat yeri camekanla kapalı hale getirilmiş, ahşap tavan yenilenmiştir.

📌Cami yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Samsun'un en eski mezarlıklarından biri olan ve içinde Selçuklu ve Osmanlı mezar taşlarının ve mezar yapılarının bulunduğu mezarlık alanı ise geniş bir alan yayılmaktadır.

Mihrimah Sultan Camii'nde gizlenen büyük sır

  • 5
  • 11
Kastamonu - Mahmut Bey Camii
Kastamonu - Mahmut Bey Camii

🕌 Kastamonu'nun Daday ilçesine bağlı Kasaba köyünde, 1366 yılında Candaroğlu beylerinden Adil Bey'in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan Mahmut Bey Camisi, dıştan taş bir yapı görünüme sahip olmasına karşın iç süslemeleri ve çivi kullanılmadan yapılması dolayısıyla görenleri şaşırtıyor.

📌Bindirme tekniğiyle çivi kullanılmadan yapıldığı için "çivisiz cami" olarak anılan ibadethane, 650 yıla rağmen hala ayakta...

📌Mahmut Bey Camisi'ne yangın riski nedeniyle bugüne kadar elektrik tesisatı yapılmadı. Caminin ahşap çatısı bindirme tekniğinde yapılmıştır ve hiç metal çivi ve herhangi bir aksam kullanılmamasıyla Türkiye'deki ender örneklerden biridir.

📌Mahmut Bey Camisi, 2014'te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

  • 6
  • 11
Rize - Şimşirli Köyü Camii
Rize - Şimşirli Köyü Camii

🕌 Rize İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde bulunan 200 yıllık tarihi ahşap cami, çocuklarla şenlendi. Ahşap oyma tekniği ile dekore edilen tarihi caminin yedi yerine nakşedilen Hazreti Süleyman Mührü de dikkat çekti.

📌İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde bulunan yıllara meydan okuyan tarihi cami ilk günkü orijinalliğini koruyor. Yıllar içerisinde sadece vaaz kürsüsü değişen caminin 5 yılda inşa edildiği biliniyor.

📌Yaklaşık 200 yıllık tarihi ahşap cami yazın yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilirken kış mevsiminde ise sessizliğe bürünüyor.

Giriş kapısının üzerindeki kitabeye göre cami H.1265- M. 1849 tarihinde inşa edilmiştir. Giriş kapısının çevresinde lale motifleri ile bezenmiş bordur vardır. Caminin yanında eğitim amaçlı kullanılan ayrı bir yapıda bulunmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN