Kemik sağlığı için gerekli vitamin ve besinler
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri alabilmemiz için her gün beş ile dokuz porsiyon sebze ve meyve tüketmemiz gerekir. Ancak bu, günümüz koşullarında pek mümkün değil. Bu nedenle vitamin takviyelerine ihtiyaç duyuyoruz. Yoğun şehir hayatında stres altında yaşayan ve sürekli hazır yiyecekler tüketerek sağlıksız beslenen bireylerde ciddi oranda vitamin eksiklikleri ortaya çıkabiliyor. Peki, kemik sağlığımızı korumak ve virüslere karşı dirençli olabilmek için hangi vitamin ve besinleri kullanmamız gerekiyor?
Giriş Tarihi: 04.08.2020
08:56
Güncelleme Tarihi: 31.01.2023
13:14
🔸 Günümüz koşullarında çocuklarda en çok eksikliğini gördüğümüz vitaminlerin başında D vitamini gelir. Biz bu vitamini sebze ve meyvelerden yeteri kadar alamıyoruz. 🍏🍎
💊
D vitamini nedir, eksikliği neden olur?
🔸 D vitamini, deri üzerinde sentezlenen bir vitamindir ve güneşten alınır. Üstelik bu vitamin kemik gelişiminde, kalsiyum emiliminde ve boy uzamasında çok etkilidir. Kalsiyumla ilgili eksiklikler büyüme, gelişme ve boy uzamasını olumsuz etkiler. Eksikse, mutlaka tamamlanmalıdır.
✅D vitamini eksikliği yaşayan kişiler vücutlarının belirli bölgelerinde anlamsız ve nedensiz ağrılarla karşılaşır.
✅Gün içerisinde yoğun bir iş yapmadığı halde kendisini yorgun hisseder hatta denge problemleri yaşayarak yürümekte ciddi zorluklar yaşar.
✅Her yaştan insanda görülebilen bu problem en çok da kemik ağrılarına neden olmaktadır ayrıca bu tip durumlar kişilerde kuvvet kaybına yol açar.
💊
D vitamini hangi besinlerde bulunur?
❗Yediden yetmişe her yaştan insanda oluşabilecek olan bu hastalığın en büyük nedeni günlük hayatınızda yeteri miktarda güneş ışığı almamanız ve düzensiz beslenmenizden kaynaklanır.
❗Bu gibi durumlarda ise kişi kendinde bu belirtileri hissetmesinin ardından acilen uzman bir doktor yardımı ile gereken önlemleri almalı ve kendini tedavi etmelidir.
Kemik sağlığı için önemlidir; balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bakımından zengindir.
💊
Kalsiyum nedir, eksikliği neden olur?
🔸 Kalsiyum özellikle kemiklerin gelişmes i ve güçlü bir kemik yapısına sahip olmak için gerekli olan minerallerdendir. Kalsiyumun yeteri miktarda alınması hem kemik yapısında hem de dişlerde sağlıklı bir gelişim ve görünüm sağlayacaktır. Ayrıca kalsiyum kemikler için lokomotiftir.
❗Kalsiyum eksikliği neden olur?
1- Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi, 2- D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek, 3- Çok fazla tuz tüketimi, 4- Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar, 5- Magnezyum eksikliği, 6- Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak.
❗Kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir?
🔸 Kalsiyum eksikliği kan testi yapılarak tespit edilmeden belirti göstermez ancak eksikliğin boyutu yükselirse bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
↪Kaslarda kasılma olması, ↪Ritim bozukluğu, ↪Yüz, el ve ayaklarda karıncalanma, ↪Hafızada zayıflama.
✅Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir.
💊
A vitamini nedir, eksikliği neden olur?
🔸 A vitamini, yağda çözülebilen ve bağışıklık sistemini destekleyen güçlü bir antioksidandır. Genlerin korunmasına ve hatasız kopyalanmasına yardımcı olan A vitamini hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan sağlanabilir. A vitamini aynı zamanda kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
A vitamini bulunan besinler...
A vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?
✅A vitamini karaciğerde depolandığı için yetersiz alındığında önce karaciğerdeki depolar azalıyor, ardından kanda miktarı düşüyor . A vitaminin eksikliğinde sıklıkla görme ile ilgili problemler ortaya çıkıyor.
✅Gece körlüğü, gözün parlaklığını yitirerek aşırı kuruması, gözyaşının yetersiz salgılanması bu sorunlardan bazıları.
❗A Vitamini karaciğerde depolanır ve retinol veya karoten alımı düştüğünde vücut kullanmaya başlar. Bu yüzden A vitamini eksikliği hemen hissedilmeyebilir.
✅Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır. A vitamini yönünden zengin besinler; turuncu renkli besinler, süt, yumurta, balık, karaciğer, brokoli, kivi, erik ve incirdir.
❗A vitamini tüketimi nasıl olmalı?
0-6 Ay: 400 mcg 7-12 Ay: 500 mcg 1-3 Yaş: 300 mcg 4-8 Yaş: 400 mcg 9-13 Yaş: 600 mcg 14-18 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın) 19-50 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
💊