Koronavirüs hakkında doğru bilinen 10 yanlış
Koronavirüsün Aralık ayında Çin'in Wuhan bölgesinde çıkmasıyla beraber internette en çok aranan konulardan birisi oldu. Birçok ülkede alarm verilmesine ve karantinaya alınmasına sebep olan koronavirüs, ölümcül olma özelliğiyle insanları tedirgin ediyor. Bu durum virüs hakkında birçok doğru ve yanlış bilginin de salgın kadar hızlı yayılmasına neden oldu. Peki, Çin virüsü olarak da bilinen Koranavirüs nedir, belirtileri neledir? Corona virüsünden nasıl korunulur? Koronavirüse karşı hangi besinler etkili? İşte Koronavirüs hakkında doğru bilinen yanlışlar...
Giriş Tarihi: 13.03.2020
14:59
Güncelleme Tarihi: 19.03.2020
09:10
ELİMİ YIKAMAM YETERLİ OLUR!
El hijyeni, koronavirüsten korunmada oldukça önemlidir ancak tek başına yetersizdir. Ayrıca el yıkamanın bazı püf noktaları var: sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın. Bunun dışında, çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemek, hasta hayvanlarla temastan kaçınmaya özen göstermelisiniz.
Elinizi doğru yıkıyor musunuz?
KORUNABİLMENİN TEK YOLU ÖZEL MASKE VE KIYAFETLER!
Maske ve özel kıyafetler genellikle hastalığın kesin olarak görüldüğü alanlarda uygulanmaktadır. Bunun dışında günlük hayatta, bunlara gerek yoktur. Ancak kişiler yine de önlem olarak toplu alanlarda maske kullanabilir. Yukarıdaki korunma yöntemlerine dikkat edilirse, koronavirüsten korunabilmek mümkündür.
Evde el dezenfektanı nasıl yapılır?
HASTA BİRİSİNDEN BİRAZ UZAK DURSAM YETER!
Dünya Sağlık Örgütü'nden ilk olarak; hastalık belirtileri (öksürmek, hapşırmak, burun akıntısı, yüksek ateş) olan kişilerden 1 metre uzak kalınması gerektiğini açıklamıştı. Ancak şu anda hastalığın yayılmasına bağlı olarak uygun olan, hastalık belirtisi olan kişiden en az 2 metre uzaklıkta kalınmasıdır. Buna ek olarak, mutlaka hijyen kurallarına uymak gerekir.
Bunun ilk şartı; insandan-insana yakın temastan kaçınılmasıdır. Yakın temasın anlamı, hasta bireye yaklaşık 2 metre mesafede bulunmak,öksürük-aksırık esnasında solunum yolu ile saçtığı damlacıklara maruz kalmak, öpüşmek, sarılmak gibi durumlardır.
Çünkü böylelikle virüs; yakındaki kişinin ağız, burun, göz mukozasına ulaşabilir. El hijyeni, tüm hastalıklarda olduğu gibi koronavirüste de önem taşımaktadır. Eller yıkanamıyorsa alkol bazlı dezenfektan tercih edilmelidir. Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu dirseğinizle veya bir kağıt mendille kapatın, ardından mendili kapalı bir çöpe atın ve ellerinizi yıkayın.
Soğuk algınlığı, ateş veya öksürük gibi grip semptomları olan kişilerle yakın temastan kaçının. Ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi belirtiler gösterirseniz en yakın sağlık kurumuna veya doktorunuza hemen gidin.
Nasıl bulaşır?
KORONAVİRÜSTEN KORUNABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL!
Gerekli tedbirleri aldığınız zaman korunabilmek mümkündür. Hastalığın başlıca bulaşma yolu öksürük esnasında solunum yolu ile ortama saçılan damlacık enfeksiyonu ile olduğundan, bulaşmayı engellemek için solunum yolu enfeksiyonlarından korunma önlemlerine uyulması önerilir.
Virüsten korunmak için neler yapılmalı?
1. Elinizi sık sık sabunla yıkayın.
2. Dirseğinizin içine öksürün veya hapşırın. Hapşırırken kağıt mendil kullanın, onu da kapalı bir çöp kovasına atın.
3. Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durun.
4. Ateşiniz varsa, öksürüyorsanız ve nefes darlığı çekiyorsanız doktora başvurun.
Kimler risk altında?
KORONAVİRÜSE YAKALANANLAR MUTLAKA HAYATINI KAYBEDER!
Her koronavirüs hastası, hayatını kaybetmemektedir. Bu oran, sanıldığı kadar yüksek değildir. Normal grip hastalığından ölen kişiler, koronavirüsten ölenlerden 60 kat daha fazladır. Koronavirüsün ölümcül seyrettiği hastalar genellikle; bir hastalık nedeniyle bünyesi zayıf olan kişiler ve yaşlı hastalardır. Bu kişilerin, virüsten korunmaya daha çok dikkat etmeleri ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri gerekmektedir.
Grip virüsü taşıyan 1 kişi, ortalama 1.3 sağlıklı kişiye virüs bulaştırma potansiyeli taşıyor. Bu rakam, COVID-19'da 2.2'ye çıkıyor.
Hastalık nasıl öldürüyor?